Branchenieuws

'Verbeter kwaliteit beroepsonderwijs horeca'

"Verbeter de kwaliteit van de beroepspraktijkvorming in de horeca." Deze oproep deed staatssecretaris Marja van Bijsterveldt tijdens het SVH Jaardiner op 18 mei in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk. Volgens haar is hier een goede rol weggelegd voor Horecavakpunt. Vorige week werd bekend dat dit branche-initiatief wordt uitgebreid. 

Ook SVH-directeur Bob Schut ziet goede mogelijkheden via Horecavakpunt, waarbij scholen en leerbedrijven in een aantal regio's samenwerken aan beter praktijkonderwijs. Zij stemmen in nauw overleg de opleiding van de leerling op elkaar af. Van Bijsterveldt: "Voor het mbo is 250 miljoen euro extra vrijgemaakt om studenten langer vast te houden op de beroepsopleiding of op te leiden binnen het bedrijf. HorecaVakPunt kan daar een nuttige rol in spelen."

Het beroepsonderwijs heeft volgens Van Bijsterveldt bovendien te weinig aanzien. "Hier geldt echt: onbekend maakt onbemind. En dat terwijl we hier praten over gedreven, ambitieuze jongeren die buitengewoon trots mogen zijn op hun vakmanschap. Juist nu is goed vakmanschap belangrijker dan ooit. De vraag is hoe we dat met nog meer bezieling onder de aandacht kunnen brengen van de Nederlandse samenleving."

Ook hier ziet Bob Schut taken voor SVH: "Nieuw dit jaar is onze campagne Horecahelden. Horeca-ambassadeurs dragen daarbij passievolle horecamedewerkers aan uit alle lagen van de bedrijfstak. Zij dienen als inspirator en boegbeeld voor (toekomstige) collega’s." Ook de staatssecretaris werd gevraagd als horeca-ambassadeur te fungeren, een verzoek waarop zij graag inging. Uit handen van Bob Schut ontving zij het bijbehorende speldje.