De Tour Culinair beleeft van zaterdag 2 tot en met dinsdag 5 juli haar 30ste editie. Ze bestaat uit 3 etappes.
De Tour Culinair werd voor het eerst gereden in 1982. Het gaat om een toerfietsclub bestaande uit circa 45 netwerkers uit de horeca- en toerismebranche. De jubileumtocht voert het peloton eerst per trein van Maastricht naar Groningen.
Daarna fietsen de deelnemers in 3 etappes terug naar Maastricht. De totale tocht bestaat uit 390 kilometer.
De etappes
Op zondagmorgen klinkt het startschot bij het NH-hotel De Ville in Groningen. De etappe gaat via hotel-restaurant Erkelens Rolde en grand café De Kamer in Slagharen naar hotel De Rijsserberg in Rijssen. Op maandag rijdt de groep via hotel Bakker in Vorden en Bij Toine in Tolkamer naar Hampshire-hotel Dormylle in Mill.
De slotdag voert het peloton via horecacentrum De Sevewaeg Sevenum en restaurant Schnitzelparadies Roermond naar teaching-hotel Château Bethlehem in Maastricht. Het slotdiner is bij restauant Sofa Maastricht.
HorecaHelden
Op zondagavond 3 juli wordt in hotel De Rijsserberg de Tour Culinair HorecaHelden Award uitgereikt. Dit is een initiatief van Tour Culinair en SVH. De prijs bestaat uit een kunstwerk en 1.000 euro voor training en opleiding.
Op maandag 4 juli overhandigt Tour Culinair in Tolkamer de jaarlijkse goededoelencheque aan de Culibus van Jeunes Restaurateurs d'Europe Nederland. Topkoks Toine Smulders en Alain Alders bereiden vanuit de Culibus een lunch voor het peloton.
Themabijeenkomsten
Op maandag 4 en dinsdag 5 juli houdt het bedrijfschap Horeca en Catering samen met regioconsulenten van Koninklijke Horeca Nederland informatieve bijeenkomsten voor ondernemers. De thema's zijn: kansen voor het toerisme en sociale media. De locaties zijn: Hampshire hotel Dormylle Mill en Teaching Hotel Château Bethlehem Maastricht.

