Branchenieuws

Vierde Noord-Nederlandse Leermeesterdag

De opleidingen Horeca van de vijf noordelijke ROC's hielden dinsdag 3 februari op het TT Circuit Assen voor de vierde keer de Leermeesterdag Horeca en Voeding.

Aanwezig waren circa driehonderd bezoekers. Dit jaar was het Alfa-college de voortrekker, in samenwerking met het bedrijfsleven en brancheorganisatie Kenwerk. De dag was bedoeld voor de leermeesters en leerlingen van de deelnemende ROC’s: het Drenthe College, Friesland College, Noorderpoort, Friese Poort en het Alfa-college.

Natuurlijk
Het thema voor deze editie was 'Natuurlijke gastvrijheid'. In de horeca is het een trend om gebruik te maken van biologische en natuurlijke producten, met pure smaak en met aandacht voor het milieu geteeld. Ook naar de zogenaamde vergeten groenten - zoals aardpeer, schorseneren en pastinaak - is volop vraag.
Tijdens de Leermeesterdag speelden deze producten een belangrijke rol. Een aantal bedrijven presenteerde op een markt zijn biologische producten met veelal regionale en ambachtelijke kenmerken.

Kookwedstrijd
De hoofdactiviteit was echter een kookwedstrijd tussen de leerlingen. Van elke ROC bereidden de studenten een vijfgangenlunch met honderd procent biologische ingrediënten, die voor het merendeel uit de regio Noord-Nederland kwamen.

Winnaar
De vakjury was zeer te spreken over het hoge niveau, de gebruikte technieken, het enthousiasme en de goede samenwerking. De winnaar was uiteindelijk het Drenthe College. De prijs: een kunstzinnig vormgegeven garde en een diner speciaal voor hen bereid door de chef-koks van de jury.

De publieksprijs voor smaak en presentatie ging naar het Noorderpoort uit Groningen.