Branchenieuws

Volledige uitslag GaultMillau 2011

De volledige uitslag van restaurantgids GaultMillau 2011 op een rij: van de toppers, tot (geen) verschuivingen tot hoogste stijgers.

De gids werd maandag 1 november gepresenteerd. Edwin Vinke en Niven Kunz kregen respectievelijk de titel Chef van het Jaar en Belofte van het Jaar toegekend. Vinke is chef-kok bij De Kromme Watergang in Hoofdplaat en Kunz bij restaurant Niven in Rijswijk.

Grote hoogte
Vinke werd door GaultMillau-directeur Jan van Lissum geprezen als een doorzetter zonder pretenties. "Bijna ongemerkt heeft hij zijn kookstijl de afgelopen jaren geperfectioneerd en zijn restaurant in het Zeeuws-Vlaamse Hoofdplaat op grote hoogte gebracht."

Kunz is volgens GaultMillau ook zo'n doorzetter. "Hij maakte vorig jaar een succesvolle nieuwe start met zijn eigen restaurant, blaakt van de ambitie en zelfvertrouwen, maar blijft er bescheiden en ontspannen bij.

Meer awards
De overige awards gingen naar:
* Hotel van het Jaar: Kruisherenhotel in Maastricht.
* Gastheer/-vrouw van het Jaar: Pasquinel Kolk van Ciel Bleu in Amsterdam.
* Wijnkaart van het Jaar: restaurant Fred in Rotterdam.
* Terras van het Jaar: Aan de Poel in Amstelveen.
* Talentvol Gastheer/-vrouw van het Jaar: Iete Braken van De Lindenhof in Nuenen.
* Talentvol Sommelier van het Jaar:  Adrian Zarzo Habraken van restaurant Ivy in Rotterdam.
* Sommelier van het Jaar: Edger Groeneveld van Het Koetshuis in Bennekom.
* Wijn-spijsspecialist van het Jaar: Nadine Mögling van Bij Jef | Restaurant & Hotel Texel.
* Duurzaam Restaurant van het Jaar: Sonoy Emmeloord.
* Prijs-plezier Award: Brasserie 't Amsterdammertje in Loenen a/d vecht.
* Restaurant van het Jaar: De Librije in Zwolle.
* Beste Chef 2011: Sergio Herman van Oud Sluis in Sluis.

Stabiele top
In de absolute top van de Nederlandse restaurantsector zijn dit jaar geen verschuivingen. Oud Sluis in Sluis, met Beste Chef 2011 Sergio Herman, weet zijn twintig punten vast te houden.

Herman wordt op de voet gevolgd door drie restaurants met 19,5 punten: De Librije in Zwolle (tevens Restaurant van het Jaar), Manoir Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen en Beluga in Maastricht.

Restaurant De Leest in Vaassen behield zijn negentien punten.

Eredivisie
GaultMillau's 'eredivisie', restaurants met zestien punten of meer, telt dit jaar 65 zaken (elf meer dan in de vorige gids). Daaronder negen restaurants met achttien, twaalf met zeventien en 39 met zestien punten.

Michelinsterren
Voor GaultMillau staat 19-20 punten gelijk aan drie Michelinsterren. Een score van 17-18 punten evenaart twee sterren en zestien punten staat op gelijke hoogte met één ster.

Verschuivingen
De belangrijkste verschuivingen in de gids van 2011:
* Van 17 naar 18 punten: Boreas, Heeze.
* Van 15 naar 17 punten: De Lindehof, Nuenen.
* Van 16 naar 17 punten: Ciel Bleu, Amsterdam; Ivy, Rotterdam; De Kromme Watergang, Hoofdplaat; Vinkeles, Amsterdam.
* Nieuw in de gids met 16 punten: Resto-Bar Pure C, Cadzand (hoogste nieuwe binnenkomer).
* Van 15 naar 16 punten: Bordewijk, Amsterdam; Culinaire Verwennerij Bij Jef, Den Hoorn (Texel); Le Défi, Sprang-Capelle; Fred, Rotterdam; Kaatje bij de Sluis, Blokzijl; Latour (Grand Hotel Huis ter Duin), Noordwijk aan Zee; Niven, Rijswijk; The Raffles, Den Haag; Sonoy, Emmeloord; La Trinité, Sluis; Wolfslaar Restaurant, Breda; De Zwaan, Etten-Leur.
* Van 17 naar 16 punten: Apicius, Bakkum; Ron Blaauw Restaurant, Ouderkerk a/d Amstel; Herberg Onder de Linden, Aduard; Toine Hermsen Cuisinier, Maastricht.
* Van 16 naar 15 punten: Elzenduin Beach, Ter Heijde aan Zee; Valuas, Venlo.

Symbolen
De nieuwe restaurant- en hotelgids telt bovendien meer dan honderdvijftig Prijs-plezierrestaurants. De restaurants die het best scoren op het gebied van duurzaamheid zijn voorzien van een herkenbaar groen symbool.

Een adviserende rol bij de aandacht voor duurzaamheid in de nieuwe gids was weggelegd voor Stichting Varkens in Nood.

Verkoop
De nieuwe gids is vanaf dinsdag 2 november verkrijgbaar in diverse boekhandels, supermarkten en via internet tegen een verkoopprijs van euro 9,95 (ISSN 1872-666). Een videopresentatie van de Nacht van GaultMillau is vanaf dinsdag 2 november te zien op Gaultmillau.nl.

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.