Uit een onderzoek onder 1500 Nederlandse wijndrinkers, opgezet door de Nederlandse wijnboer Ilja Gort, is gebleken dat driekwart van de ondervraagden de wijn doorslikt zonder te 'slurpen'. Hierdoor proeft de Nederlander de wijn niet goed.
Nederlanders vinden slurpen ‘niet netjes’ en ‘een vies geluid’, stelt Ilja Gort in zijn nieuwe boek ‘Slurp’. De kwaliteitsverbetering die door wijnproducenten wereldwijd is ingezet, verdwijnt hierdoor voor een groot deel onopgemerkt door de Nederlandse kelen.
Om wijn goed te kunnen proeven is assimilatie met zuurstof noodzakelijk: zo komen de smaak- en geurmoleculen los. Ervaren wijndrinkers doen dit door de wijn te ‘walsen’ en vervolgens te ‘slurpen’. Ilja Gort betreurt de Hollandse visie op dit slurpen. “In plaats van de voorgenomen accijnsverhoging op wijn, zou een subsidie voor een landelijke slurpcursus meer op zijn plaats zijn,” aldus Gort.

