Branchenieuws

Wim Klerks wint Gouden Koksmuts 2010

Chef-kok Wim Klerks van restaurant Les Jumeaux in Bennebroek heeft de Gouden Koksmuts 2010 gewonnen.

De culinaire prijs is maandag 11 januari in samenwerking met Nestlé Professional uitgereikt tijdens de Horecava in de finale van het Nederlands Kampioenschap Horeca. Vanwege het vijftigjarig bestaan van de Gouden Koksmuts had de prijs dit jaar extra glans.

De tweede en derde prijzen gingen naar respectievelijk Jonathan Zandbergen en Rob van der Veeken. Er waren in totaal zeven deelnemers.

Wim Klerks

Chef-kok Wim Klerks, in 2009 namens Nederland deelnemer aan de Bocuse d'Or-finale in Lyon, is blij met zijn eerste prijs. "De Gouden Koksmuts motiveerde mij vroeger al enorm om mee te doen aan wedstrijdkoken. Daarom hoopte ik er natuurlijk op ooit deze prijs te winnen."

Gerecht
Klerks imponeerde de jury met een bijzonder vijfgangenmenu, bestaande uit onder meer een voorgerecht met maïskip, langoustine en zee-egel en een dessert met chocolade, Haagse hopjes en peer. Juryvoorzitter Wynand Vogel: "Wim Klerks wist ons ruimschoots te overtuigen. Qua techniek en smaak stak hij er voor ons absoluut met kop en schouders boven uit."

Jubileumjaar
De Gouden Koksmuts wordt sinds 1960 uitgereikt; vanwege het jubileumjaar werd het programma rondom de prijsuitreiking uitgebreid met diverse feestelijkheden. Zo waren veel oud-winnaars van de prijs aanwezig, onder wie Cas Spijkers, Jan Hekkelman en Toine Smulders.

Gerechtenboek
Na de bekendmaking van de winnaar van 2010 vond onder zeer grote belangstelling een signeersessie van het Gerechtenboek van het Koksgilde plaats. Deze speciale jubileumeditie toont de geschiedenis van de prijs in woord en beeld en staat vol recepturen van oud-winnaars en talenten van de toekomst.

Het eerste exemplaar werd door André Hendriks, directeur Nestlé Professional Benelux, uitgereikt aan Jan Hekkelman (winnaar Zilveren Koksmuts 1976) en andere oud-winnaars.

Op de afbeelding van links naar rechts: Van Zandbergen, Klerks en Van der Veeken.


Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Horeca Entree zit ook op
Twitter.