Branchenieuws

Yakup Aydin wint Dutch Barista Championship

Yakup Aydin is maandag 11 mei de winnaar geworden van het Dutch Barista Championship 2010. Hij werd vaak tweede, maar nog nooit eerste.

Nummer twee werd Sander Schat en nummer drie Coen van Sprang. De wedstrijd van Dutch Coffee Promotion vond plaats bij Hotel de Goudfazant in Amsterdam.

Aydin
Volgens de jury liet Aydin - in het dagelijks leven werkzaam bij Illy Coffee - een perfecte performance zien, terwijl zowel zijn espresso en cappuccino als zijn signaturedrink van een ongekend hoog niveau waren.

Aydin zal Nederland nu gaan vertegenwoordigen bij de World Barista Championships (WBC) in 2011 in Colombia. Hij zei blij te zijn zich na vier jaar niet meer op een Zoetemelk-plek te bevinden.
 
Commentaar
Jurylid Liesbeth Sleijster: "Aydin is zonder twijfel de beste. Ik zal niet de enige zijn die hem deze plek zal gunnen. Ik wens hem al het beste op het WBC." Jurylid Annemarie Tiemes: "Alle passie en enthousiasme straalt af in zijn presentatie. Aydins signature was de beste van vandaag. Alle smaakfacetten waren perfect in balans."
 
Louis Claus-bokaal
Coen van Sprang won de Louis Claus-bokaal. Deze bokaal werd dit jaar voor het eerst uitgereikt en geldt als aanmoedigingsprijs voor de beste nieuwkomer in het vakgebied. De prijs is vernoemd naar Louis Claus, eigenaar van café De Blonde Pater in Nijmegen en initiatiefnemer van vele activiteiten die de Nederlandse koffiebeleving in de afgelopen jaren naar een hoger niveau tilden.

De wedstrijd

Tijdens het Dutch Barista Championship serveren de finalisten ieder vier espresso’s, vier cappuccino’s en vier signaturedrinks aan de juryleden. De deelnemers moeten zich hierbij houden aan een tijdslimiet van vijftien minuten.

Terwijl de deelnemers hun dranken bereiden en serveren, geven zij ook een presentatie. Zij vertellen over hun vak en geven uitleg over hun keuze van koffie, servies, koffiemolen en andere zaken.

Beoordeling

De jury beoordeelt de geserveerde dranken en let daarnaast op technische vaardigheden, presentatie, hygiëne en gastheerschap. Zij hanteert daarbij de regels van de Specialty Coffee Association Europe (SCAE), onder wiens auspiciën de wedstrijd plaatsvindt.

Afbeelding
Yakup Aydin staat links op de afbeelding (fotograaf: Pieter Boer). Beeldverslag van de wedstrijd.

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.