Branchenieuws

Zoektocht allergrootste HorecaHeld voor 2011

Italo De Lorenzo van IJssalon Venezia, Joop Weenk van Grand Café Du Commerce, Job Vos van Voskookt, Liesbeth van der Velden van Pink Lemon, Lucas Petit van Hoscom, Madelinde Moesbergen van Landgoed Avegoor en Ton Wortelboer van ROC Leiden maken kans op finale titel HorecaHeld 2011.

Stemmen kan via HorecaHelden.nl. Tijdens de Horecava op woensdag 12 januari om 11.45 uur wordt de winnaar gehuldigd door Antonio van den Hengel, HorecaHeld van 2010.

Achtergrond
De
zeven finalisten zijn de winnaars van de maandverkiezingen, die het
afgelopen jaar plaatsvonden in verschillende categorieën. In de zeven
maandverkiezingen streden zij met twee concurrenten om de eer en de
nominatie voor de landelijke titel.

De Lorenzo
Hieronder
steeds van iedere kandidaat een citaat én tekst uit de nominatie. Als
eerste komt Italo de Lorenzo aan het woord. "In ieder mens zit een
potentiële ster. Jong, oud, belangrijk of onbelangrijk. Jij moet die
ster laten schitteren. Dat is de uitdaging voor ondernemers."

Uit
de nominatie: "Italo heeft al veel medewerkers gemotiveerd en plezier
in hun werk laten beleven. Velen gebruiken dat wat Italo hen geleerd
heeft nog steeds, namelijk service, kwaliteit, vakkennis en respect.
Zijn perfectie uit zich niet alleen in het product, maar juist ook in
het aansturen van de medewerkers. Kortom een unieke persoonlijkheid en
mijn beste inspirator."

Weenk
Volgens Joop Weenk is Du
Commerce een geoliede machine met enthousiast personeel. "Managers
hebben vaak hun eigen kijk, dan staan ze niet meer open voor suggesties.
Dat is een groot probleem. Je moet goed blijven luisteren. Niet alle
ideeën van medewerkers zijn goed, maar soms heb je er echt iets aan."
 
Uit
de nominatie: "Joop is een HorecaHeld omdat hij het vuur uit de sloffen
loopt. Hij staat klaar voor de medewerkers en zorgt dat zij zo
makkelijk mogelijk kunnen werken. Joop stuurt, organiseert en is ook
voor de gasten het aanspreekpunt. 's Morgens om 08.00 uur is hij de
eerste, maar 's avonds vertrekt hij ook als laatste."

Vos
Voskookt
geeft jongeren die geen dagbesteding, studie of werk hebben de
mogelijkheid om in een professionele werkomgeving ervaring op te doen.
"Het is belangrijk om op de juiste manier jongeren te begeleiden, ze een
kans te geven en met plezier en enthousiasme het echte werk te laten
beleven."

Uit de nominatie: "Job combineert zijn passie voor
koken met betrokkenheid voor jongeren met mindere kansen. Hij brengt
zijn kennis met veel passie en enthousiasme over op collega’s en
leerlingen. Hij luistert, geeft menselijke raad en gebruikt zijn kennis
als maatschappelijke begeleider nu bij training on the job."

Van der Velden
Liesbeth
van der Velden heeft in korte tijd lunchroom Pink Lemon op de kaart
gezet. "Deze nominatie is voor mij een bevestiging dat ik op de goede
weg ben. Het is zo belangrijk je personeel te binden en daarbij in de
gaten te houden dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft. Bij Pink
Lemon werken we echt als een team met elkaar."

Uit de nominatie:
"Door haar gedrevenheid en gekke brein inspireert ze mij. Liesbeth is
een goede bazin, je weet wat je aan haar hebt. Ben je zelf flexibel, 
dan is zij dat ook voor jou. Liesbeth is voor mij een HorecaHeld omdat
ze voor mij een inspiratiebron is die ontzettend creatief van geest is.
Ze staat open voor andermans ideeën en suggesties en is betrokken bij
haar personeel."

Petit
Met zijn bedrijf Hoscom mag
Lucas Petit zich (mede-)eigenaar noemen van onder andere Delta Hotel
Vlaardingen, Landgoed De Holtweijde Lattrop, Badhotel Rockanje en het
nieuwe Cruisehotel op de ss Rotterdam. "Als je een werknemer ziet als
een instrument om je bedrijf te runnen, dan kom je er dus niet.
Personeelsbeleid is een beetje een ondergeschoven kindje in de horeca.
Terwijl horeca een enorm personeelsintensief bedrijf is. We moeten
mensen langer vasthouden."

Uit de nominatie: "Lucas Petit
stimuleert iedere medewerker, van afwasser tot chef-kok en van
receptioniste tot hotelmanager, om ondernemerschap te tonen. Ook voor de
oudere werknemers heeft hij aandacht, door constant de wensen en
behoeften van bijvoorbeeld de medewerksters in de huishouding te
monitoren. Het creëren van leermomenten en het bieden van een continue
uitdaging heeft voor hem prioriteit."

Moesbergen
Moesberngen:
"Het horecavak is niet alleen zwaar, maar ook heel dankbaar. Ik wil
leerlingen inspireren te kiezen voor de horeca, want het is belangrijk
dat er nieuwe aanwas is. Ik heb dit vak gekozen om mensen verder te
brengen en te laten groeien. Ik hoop nog veel medewerkers te mogen
coachen en helpen bij hun ontwikkeling."

Uit de nominatie:
"Madelinde is een inspirerend, enthousiast en gemotiveerd persoon.
Madelinde is zowel op de werkvloer als in het managementteam een
motiverende kracht binnen onze organisatie. Zij is niet bang om mensen
in haar team te verzamelen die nog niet alle kennis hebben, maar
beoordeelt op competenties."

Wortelboer

Ton behoort tot
het selecte gezelschap van SVH Wijnmeesters en is binnen deze club één
van de weinigen die in het horecaonderwijs actief is. "Ik vind dat je
heel erg dicht betrokken moet zijn bij je leerlingen. Niet alleen je
lesje draaien. Het is meer dan alleen kennis overbrengen. Ik zie mijn
nominatie als een oeuvreprijs voor het onderwijs. Het mooiste aan mijn
vak vind ik om de leerlingen lekker in hun vel te zien zitten, zodat zij
het vak goed kunnen uitoefenen."

Uit de nominatie: "Ton draagt
het vak tot in de kleinste details uit en over aan steeds weer een
nieuwe generatie studenten. Voor velen is hij een onmisbare schakel
tussen bedrijfsleven en onderwijs, een uitstekend voorbeeld voor
studenten en collega’s en tenslotte de beste ambassadeur die het
horecavak zich kan wensen."



Hyves-account
Proost! Magazine
Gratis horecanieuwsbrief
Proost! Magazine
Twitter-account
 Proost!
Magazine.