Branchenieuws

Zwerfrook in horecabedrijf door rookruimte

Rookruimtes in horecagelegenheden kunnen de concentraties omgevingstabaksrook in de rookvrije ruimte niet op het niveau brengen van volledig rookvrije horeca. Zwerfrook uit rookruimtes zorgt namelijk voor achtergrondconcentraties omgevingstabaksrook in het rookvrije gedeelte.


Dat blijkt uit een onderzoek van TNO en RIVM. Aan de hand van een aantal indicatorstoffen is onderzocht hoeveel omgevingstabaksrook uit rookruimten van horecagelegenheden kan weglekken.

Lekkage
De bezetting bij grote drukte, het gebruik van klapdeuren en het wegstromen van vervuilde lucht uit de rookkamer richting rookvrije ruimte door het aangelegde ventilatiesysteem, kunnen bijdragen aan aanzienlijke lekkage van zwerfrook, en dus belasting van de rookvrije ruimte.

De gevonden concentraties in de rookvrije ruimten zijn ongeveer een factor tien hoger dan in volledig rookvrije horeca.

Alternatieven
Er zijn alternatieven voor rookruimten beschikbaar en te ontwikkelen die deze achtergrondconcentraties in principe ook kunnen beperken. Om bij toepassing van deze alternatieve systemen de kwaliteit van de binnenlucht in horecagelegenheden te waarborgen, zou certificering toegepast kunnen worden op ontwerp, aanleg, onderhoud, gebruik en toezicht van deze systemen.

Bron: Food Holland.


Proost! Magazine nu ook op Hyves!
Ook
onze gratis horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier
.
Twitter-account Proost!
Magazine
Horeca
Entree
.