Fastservice

'Cateringbranche is voorgoed veranderd'

De cateringbranche zal nooit meer zijn zoals hij was. Dit dankzij ontwikkelingen als flexwerken en meer zelfstandig werkenden.

Ook kleinere netwerkorganisaties zijn van invloed. Dat zegt Veneca-voorzitter Hans Rijnierse. "Deze ontwikkelingen vragen om vernieuwing. Nu we van contractcatering oude naar nieuwe stijl gaan, zetten we nog sterker in op flexibilisering en innovatie op vertrouwde en nieuwe markten."

"Hierbij hoort ook het doorvoeren van verbeteringen inzake contractwisselingen."

Terugblik
Rijnierse zei dit alles bij de start van de traditionele jaarbijeenkomst van de brancheorganisatie. In een korte terugblik op 2010 stelde Rijnierse verder vast dat de crisis ook in dat jaar niet aan de cateringbranche voorbijging: een teruggang in locaties en een gemiddelde omzetdaling van 5 procent.

Er waren echter ook goede ontwikkelingen bijvoorbeeld op het vlak van verduurzaming.

Horeca
Voor het jaar 2011 hoopt hij dat 'voorzichtige positieve signalen zich naar betere resultaten voor de branche vertalen'. Dat het in de horeca weer beter gaat is ook bemoedigend nieuws voor de catering, al leert de ervaring dat herstel in de cateringbranche altijd iets later komt.

Innovaties

Verder hield Jan Schoormans, hoogleraar Consumentengedrag, een presentie over duurzame/gezonde productinnovaties in de catering. Volgens hem kan design inderdaad 'dwingen' door bijvoorbeeld kleine verpakkingen/borden/porties.

Ook kan design het denken van mensen beïnvloeden door de consistentie te verhogen en kan het de perceptie beïnvloeden door categorisatie, geur en licht.

Ten slotte verwacht Schoormans dat productvoordeel (smaak), vermijden van redesigns en koopgedrag koppelen via productbundels, een langer effect hebben dan het plaatsen van meer duurzame producten in het schap, acties en reclame.
 

---
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief
Fastservice Entree.

Abonnement
Fastservice Entree.