Fastservice

Hoogleraar vindt kapsalon cultureel erfgoed

De populaire snack kapsalon is veel meer dan een calorieënbom en daarom onder de aandacht gekomen van een hoogleraar.

Dat schrijft de Sp!ts/RTV Rijnmond. Kapsalon werd bedacht door Dervis Bengü van shoarmazaak El Aviva in Rotterdam. Het gerecht met bijna 1.800 calorieën viel zo in de smaak dat veel fastservicezaken in Nederland én het buitenland het ook op de kaart zetten.

Ook in België, Duitsland, Frankrijk, Turkije en de Verenigde Staten is het te bestellen.

Cultureel erfgoed

Nu is het ook in de smaak gevallen bij hoogleraar stadshistorie Paul van de Laar, maar dan (zeker) niet vanwege de smaak. Hij noemt de snack cultureel erfgoed van de toekomst.

"Zo succesvol als een epidemische ziekte, maar toch zou geen enkel zichzelf respecterende chef hem op de kaart zetten", zegt de hoogleraar in de Spi!ts.

Multi-etnisch
Volgens Van Laar wordt in migrantenwijken, gekenmerkt door lagere sociaal-economische klassen, meer werkloosheid en sociale woningbouw, vaker (goedkoop) fastfood gegeten. Rotterdam is multi-etnisch en veel mensen hebben een inkomen onder modaal.

"De Kapsalon is dan ook het product van een transnationale stadscultuur en naoorlogse migratie."

Niet rijk
Rijk is eigenaar Bengü in ieder geval niet geworden van zijn product geworden. "Ik wilde het nog wel laten patenteren, maar volgens de Kamer van Koophandel was ik daar veel te laat mee. Ik ben gezond, dat vind ik veel belangrijker dan geld."

Bronnen: Sp!ts, RTV Rijnmond. Foto: Celal Teber, SXC.

---
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief
Fastservice Entree.

Abonnement
Fastservice Entree.