Fastservice

McDonald’s Kampen Duurzaamste Fastservicebedrijf

McDonald’s-restaurant Kampen van franchisenemer Sjoerd-Jan Feestra is uitgeroepen tot Duurzaamste Fastservicebedrijf 2011.

Feenstra (afbeelding) werd door juryvoorzitter Rob Geus geprezen om zijn passie, enthousiasme en gedrevenheid. Volgens de jury heeft Feenstra continue aandacht voor de verbetering van de bedrijfsvoering en voor de ontwikkeling van de medewerkers.

Het restaurant werd verkozen uit ruim 375 bedrijven en werd onder andere beoordeeld op de onderwerpen energieverbruik, het voorkomen van zwerfafval, verpakkingen en personeelsbeleid. 

Catgorieën
Feenstra won tevens in de categorie algemene bedrijfsvoering (duurzaam). In de categorie personeelsbeleid won De Viersprong in De Rips. De jury constateert hier een strakke visie op de toekomst, waarbij met veel passie aan de ontwikkeling van het bedrijf wordt gewerkt.

De jury: "De ontwikkeling van het personeel is voor hem een vanzelfsprekendheid. Het verloop in personeel is laag en de mogelijkheden in ontwikkeling hoog, waardoor dit bedrijf de prijs verdient."

Schoonste bedrijf
In de categorie schoonste bedrijf won Antonio’s Eethuys Cafetaria uit Bunschoten-Spakenburg. Kors van der Wolf van Nederland Schoon overhandigde de prijs en gaf aan dat de jury aangenaam verrast is door de uitstraling van dit bedrijf. "Het bedrijf heeft een zeer nette uitstraling, waarbij oude elementen bewaarde zijn gebleven."

"Het geheel vormt een prachtig plaatje: er is een fraai en bovenal schoon terras en alles ziet er tiptop uit."

Aanmoediging
Een aanmoedigingsprijs ging naar Fons Hof Lunchroom in Haarlem. Edmund Siegers van Depa Disposables maakte deze winnaar bekend. "Duurzaamheid krijgt bij Fons Hof een geheel eigen invulling, zo verwoordt Siegers de aantekeningen van de jury. "80 procent van het assortiment wordt namelijk zelf gemaakt. Men denkt zelfs aan de verkoop aan derden."

"Het lijkt erop dat hier het product boven het rendement gaat, maar nooit ten koste van duurzaamheid en verantwoord ondernemen. En dat proef je in alle producten."

Er waren in totaal 8 finalisten voor de verkiezing.

Trots
"Ik ben er ontzettend trots op dat wij onszelf Duurzaamste Fastservicebedrijf mogen noemen", reageert Feenstra op zijn eerste prijs. "Duurzaamheid is terug te vinden in alle facetten van de bedrijfsvoering van McDonald’s. We nemen energiebesparende maatregelen, we recyclen 98 procent van ons afval en alle restaurants maken gebruik van 100 procent groene stroom."

"Maar verantwoord ondernemen zie je bij ons ook terug in hoe we met ons personeel omgaan. Zo vinden we het belangrijk om de combinatie van werken en leren onder onze medewerkers te stimuleren en bieden we ze de mogelijkheid om diverse trainingen en opleidingen te volgen."

Zwerfafval

Jurylid Kors van der Wolf van Nederland Schoon: "Deze McDonald’s-vestiging heeft niet alleen een overtuigende en heldere visie op duurzaamheid, de visie wordt ook in de dagelijkse praktijk werkelijk uitgevoerd. McDonald’s Nederland wordt vaak gezien als leverancier van veel zwerfafval, maar door deze verkiezing wordt duidelijk dat er met man en macht wordt gewerkt aan verbetering."

"En toch zijn wij nog niet tevreden met de tot nu bereikte resultaten. Gelukkig wordt in terugkerend overleg tussen McDonald’s en Nederland Schoon hard gewerkt aan steeds weer nieuwe oplossingen tegen zwerfafval."

McDonald's Kampen
In 2010 werd McDonald’s-restaurant Kampen verbouwd volgens de laatste bouwstandaarden met aandacht voor innovatie en duurzaamheid. Het restaurant beschikt over technieken die bijdragen aan een reductie van naar schatting 13 ton CO2-uitstoot en vermindering van energiegebruik.

Zo wordt er met speciale low-oil-volume-friteuses 40 procent aan frituurolie bespaard.

Ook is het nieuwe restaurant voorzien van led-verlichting en bewegingsensoren in onder andere toiletten wat een verdere energiebesparing van in totaal zo’n 30 procent oplevert. De wastafels in de toiletten zijn voorzien van sensorkranen en in het herentoilet zijn 4 watervrije urinoirs geplaatst.

Bij elkaar zorgt dit voor een waterbesparing van  bijna 500.000 liter drinkwater per jaar.

Sjoerd-Jan Feenstra
Sjoerd-Jan Feenstra is franchisenemer van 5 McDonald’s-restaurants in Kampen, Zwolle en Heerde. Hij staat in zijn omgeving bekend als actief ondernemer. Zo is hij bestuurslid bij Koninklijke Horeca Nederland, Jong Management en Ronald McDonald Huis Zwolle.

Daarnaast houdt hij zich in samenwerking met de gemeente actief bezig met het organiseren van acties tegen zwerfafval. Hij doet dit door te praten met buurtbewoners en het informeren van scholieren op scholen.

Eerder al was Feenstra genomineerd voor Ondernemer van het Jaar.
 

---
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief
Fastservice Entree.

Abonnement
Fastservice Entree.