De Nederlandse margarine-, oliën- en vettensector gaat duurzame ontwikkeling internationaal krachtig stimuleren.
De industrie heeft de ambitie om binnen Europa een aanjager te zijn in het gebruik van verantwoord geteelde oliën en vetten. Daarnaast staan onder meer verbetering van energie-efficiency, verlaging van de CO2-uitstoot, recycling van frituurvetten en consumentenvoorlichting over gezonde vetten in voeding hoog op de agenda.
Gezonde toekomst
Volgens Rhandy Macnack, vicevoorzitter van het Productschap MVO, is duurzame ontwikkeling al jaren een belangrijke prioriteit in de oliën- en vettensector. "Het Productschap MVO is voor ons een onmisbaar platform. Het zorgt dat alle schakels in de keten samenwerken aan duurzaamheid; van teelt, handel en verwerking tot aan de eindgebruiker."
"Een duurzame sector is noodzakelijk voor een gezonde aarde en dus een gezonde toekomst van onze bedrijven."
Stijgende vraag
De vraag naar oliën en vetten stijgt de komende decennia fors door de groei van de wereldbevolking en de stijgende koopkracht in opkomende economieën. Daarom moet de mondiale voedselproductie met circa zeventig procent omhoog.
Ook worden gebruikte frituurvetten, dierlijk vet en plantaardige oliën steeds vaker gebruikt als hernieuwbare grondstof voor de biobased economie.
Cruciale rol
De margarine-, oliën- en vettensector speelt een cruciale rol bij het verzorgen van voedselzekerheid. De noodzakelijke uitbreiding van de teelt in met name Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië mag echter niet ten koste gaan van waardevolle biodiversiteit, zoals het regenwoud in Brazilië en Indonesië.
Ook moeten de rechten van de lokale bevolking, werknemers en kleine boeren worden gerespecteerd.
---
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief Fastservice Entree.
Abonnement Fastservice Entree.

