De verwachte volumegroei voor cafetaria's en ijssalons ligt boven het horecagemiddelde. Verder groeide het aantal lunchrooms flink.
Dat blijkt uit het kwartaalbericht horeca van ING. VOor de cafetaria's en ijssalons verwacht ING een volumegroei van 2,9 en 1,2 procent voor respectievelijk 2011 en 2012. In de totale horeca liggen deze verwachtingen op 2 en 1,1 procent.
IJssalons
De mooie cijfers voor 2011 voor ijssalons komen volgens de ING vooral door het mooie weer in de eerste helft van het jaar; daardoor werden er toen meer ijsjes gegeten.
"Doordat de zomermaanden echter niet het mooie weer brachten waar op werd gehoopt, zal de omzet voor veel ijssalons lager liggen dan verwacht."
Cafetaria's
Verder vormen cafetaria’s door de relatief lage prijzen een betaalbaar alternatief voor restaurants, waardoor de sector ook de crisis al relatief goed was doorgekomen. "De afgelopen 6 jaar nam de omzet van cafetaria’s gemiddeld jaarlijks met meer dan 2 procent toe. Dat is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde groei in de horeca als geheel (1,1 procent)."
Lunchrooms
Hoewel het aantal cafetaria’s de afgelopen jaren stabiel bleef, verdubbelde het aantal lunchrooms tot circa 2.400. "Tijdens de lunch eet men vaker buiten de deur. De opmars van de lunchroom is echter niet ten koste gegaan van de bedrijfskantine–catering."
"Het lijkt erop dat werknemers kiezen voor gemak en minder vaak brood van huis meenemen." Het aantal ijssalons groeide in de afgelopen jaren sterk door de populariteit van schepijs en de uitbreiding van het assortiment met onder meer kwaliteitskoffie.
---
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief Fastservice Entree.
Abonnement Fastservice Entree.

