Foodservice-groothandel Deli XL introduceert op de Horecava 2009 een nieuw, gratis programma voor horecaondernemers: de Rendementor.
De Rendementor is in samenwerking met Foodstep ontwikkeld. Het vergelijkt de omzet- en kostenstructuur van een horecaonderneming met die van branchegenoten in dezelfde sector. Hierna kunnen eenvoudig scenario’s worden getoetst om uiteindelijk op maat concrete acties te bepalen.
Slimmer
"Wij merken dat klanten de dialoog met ons aangaan over de huidige marktontwikkelingen. Zij zoeken naar mogelijkheden om de bedrijfsvoering slimmer aan te pakken en het rendement te verbeteren", vertelt Martin van Dam, directeur Marketing & E-commerce van Deli XL.
Eenvoudig
Volgens Foodstep-directeur Gerard Sterkenburg is het programma eenvoudig en snel te doorlopen. "Het enige dat een ondernemer nodig heeft zijn de omzet- en kostencijfers op hoofdlijnen. Die gegevens worden gecombineerd met branchegegevens en rekenmodellen, waarna al snel inzicht volgt waardoor de klant kansen heeft op een hoger rendement."
Suggesties
Het programma toont op verschillende componenten waar de ondernemer afwijkt van collega’s in zijn sector. "Bij negatieve uitkomsten geeft het programma suggesties, sommige daarvan zijn flinke ingrepen, andere zijn eenvoudige aanpassingen."
Keuzes
De Rendementor kan niet gedownload worden, maar wordt door Deli XL alleen aangeboden in persoonlijke gesprekken en via workshops met meerdere horeca ondernemers gelijktijdig. Van Dam: "Dat is heel bewust gedaan. Het is namelijk wel leuk om te weten hoe je het doet ten opzichte van collega’s, maar het programma heeft pas effect voor je onderneming als je ook keuzes maakt. Dan is het prettig als er iemand naast je zit die je adviseert en steunt."
Bedrijfschap
Bij de ontwikkeling van de Rendementor is gebruik gemaakt van het concept 'Bedrijfsvergelijking Horeca’ van het bedrijfschap Horeca en Catering. Die is verheugd dat door dit initiatief deze dienst nog sterker binnen de branche gaat leven. Directeur Wolter Spaink: "Ik hoop dat deze eerste kennismaking ondernemers aanzet om actief en structureel informatie met ons te delen om zo alles uit de onderneming te halen wat mogelijk is".
Testgroep
Deli XL start na de Horecava met een testgroep van gebruikers, waarna het programma nog wordt aangepast aan de gebruikerservaringen. De groothandel staat op de Horecava met het Holland Restaurant, de grootste stand van de beurs. Klik hier voor meer informatie over de stand.

