De horeca heeft meer last van de economie dan van het rookverbod. Het restaurantbezoek lijdt niet onder het rookverbod. Cafés hebben wel meer omzetverlies dan restaurants.
Dat blijkt althans uit de 'ING Vraag van vandaag' van zondag onder 37.700 respondenten. Voor de helft (51 procent) heeft het rookverbod geen invloed en 12 procent heeft geen mening. De rest laat zich wel door het rookverbod beïnvloeden.
Uit eten
Een groep van achttien procent gaat nu minder vaak uit eten, terwijl negentien procent juist vaker buiten de deur eet nu dat rookvrij kan.
Geen invloed
Voor restauranthouders is niet alleen van belang dat de gasten blijven komen, maar ook dat zij geld blijven uitgeven. Uit de 'ING Vraag van vandaag' van zaterdag blijkt dat de helft (52 procent) van de 36.600 respondenten zijn of haar restaurantuitgaven niet door het rookverbod laat beïnvloeden.
Wel invloed
Eén op de acht (twaalf procent) van de gepeilde bezoekers besteedt juist meer. Een op de vijf (negentien procent) geeft minder uit - mogelijk rokers die nu vaker het nagerecht overslaan zodat ze eerder naar buiten kunnen om een sigaret op te steken.
Kleinere groep
De groep die het geld nu meer laat rollen is kleiner dan de groep die minder uitgeeft. Toch kunnen de dalende omzetten hooguit ten dele aan het rookverbod worden toegeschreven. De krimp begon namelijk al in 2007, ver vóór het rookverbod.
De cafés
Voor cafés pakt het rookverbod anders uit dan voor restaurants. Van de 56.400 respondenten op vrijdag gaat 22 procent nu minder vaak naar het café, terwijl 15 procent nu vaker de kroeg opzoekt. Sommige klanten storen zich aan rook, anderen aan het rookverbod.
Ergernis
Voor cafés is de verhouding tussen deze twee groepen ongunstiger dan voor restaurants. Mogelijk ontstaat onder het eten vaker ergernis over rook, terwijl met een glas bier aan de bar juist de irritatie overheerst over het niet kunnen roken. Ook voor cafés geldt dat de omzetdaling al begon in 2007, maar de krimp is het laatste kwartaal wel een stuk groter dan voor restaurants.

