Gemiddeld gezien is het in Nederland normaal om een fooi te geven die vijf tot tien procent van de restaurantnota behelst.
Dat schrijft Z24 in een achtergrondartikel over hoeveel fooi te geven op vakantie. De vraag hoeveel fooi normaal is in Nederland, vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een zaak tussen de horecaondernemer en de gast.
Afronden
Maar uit diverse onderzoeken blijkt volgens Z24 dat de vier miljoen Nederlanders die hun vakantie in eigen land doorbrengen grofweg kunnen uitgaan van vijf tot tien procent van de restaurantnota. Vaak wordt het rekeningbedrag naar boven afgerond.
Ook blijkt uit een wereldwijd onderzoek dat negentig procent van de Nederlanders fooi geeft, waardoor het op de derde plaats staat na traditioneel gulle landen als de Verenigde Staten en Canada.
Verschillen
Verder schrijft Z24 over de verschillen tussen landen wereldwijd als het aankomt op fooi geven. In sommige landen is de fooi bij de prijs inbegrepen en wordt een gast met grote ogen aangestaard als hij wat extra's geeft.
In andere landen wordt juist wél verwacht dat de gast dieper in de buidel tast, omdat het personeel grotendeels van de fooienopbrengst moet leven.
Meer informatie/bron: Z24.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

