Financiën

'Geen terughoudendheid bij financiering horeca'

Horecaondernemers met nieuwe plannen krijgen momenteel gewoon hun financiering rond, zolang de plannen maar goed zijn voorbereid en er een reëel beeld van de haalbaarheid is.

Dit blijkt uit onderzoek onder de belangrijkste banken voor de horeca in Nederland, uitgevoerd door Van Spronsen & Partners horeca-advies uit Leiderdorp. Het adviesbureau interviewde 103 accountmanagers, regiomanagers, directeuren en branchespecialisten bij verschillende banken om te achterhalen of het moeilijker is een financiering te krijgen sinds het uitbreken van de kredietcrisis.

Nog kritischer
Van de geïnterviewde personen geeft 71 procent aan dat géén strengere eisen gehanteerd worden dan voorheen. Door 96 procent van de personen wordt aangegeven dat de eisen altijd al kritisch waren voor de horeca.

Daarbij beaamt 79 procent van de ondervraagden dat de, toch al strenge eisen, nu nog kritischer nageleefd worden. Dit levert kleine, merkbare verschillen op in de beoordelingen van financieringen. Per saldo zullen financieringen minder makkelijk dan voorheen verleend worden.

Minder financieringen

Dat de uitgangspositie voor horeca minder geworden is, onderschrijft 96 procent. De prognoses voor nieuwe bedrijven worden negatief beïnvloed door de economische neerval, zodat per saldo het aantal financieringen terugloopt. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat het absoluut aantal aanvragen afneemt. Dit was bij 46 procent van de ondervraagden het geval.

Haalbaar
"We merken dat bij de haalbaarheidsonderzoeken voor horecaplannen de banken nog steeds gewillig financieren indien de plannen bedrijfseconomisch, en dus financieel haalbaar zijn", aldus Lennert Rietveld, senior-adviseur bij Van Spronsen & Partners horeca-advies. "Bij omzetbepalingen moeten we echter rekening houden met de verslechterde economische situatie, waardoor plannen nu minder snel haalbaar zijn."

Omzet(volume)daling
De horecasector kende in het vierde kwartaal van 2008 een omzetvolumedaling van 6,5 procent en een omzetdaling van 3 procent ten opzichte van 2007, de cafésector zelfs 6 procent. Voor een nieuw bedrijf kan het verwachte omzetniveau afhankelijk van de situatie dan tien tot twintig procent lager uitkomen dan zes maanden geleden. Hierdoor is een kritische blik op de investering of bijvoorbeeld meer inbreng van eigen vermogen noodzakelijk.

Overheidshulp
Eind februari kwam in het nieuws dat het Rijk 27 miljoen euro beschikbaar stelt voor beginnende ondernemers met een goed bedrijfsplan in de vorm van garantiestellingen en kredieten tot 35.000 euro wanneer de bank niet kan financieren.

Het onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies wordt in september 2009 opnieuw uitgevoerd om de ontwikkelingen te monitoren.