Sommige horeca kende de afgelopen maanden een flinke omzetdaling; andere had juist een forse omzetstijging. Gemiddeld daalde de horecaomzet echter.
Dit en meer blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Synovate in opdracht van het bedrijfschap Horeca en Catering onder zeshonderd horecaondernemers.
Verschillen
De omzet in de gehele horeca in het eerste kwartaal van 2009 kende een gemiddelde daling van 6,5 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2008. Maar er zijn grote verschillen. Ondernemers die een omzetdaling aangeven (vijf op de tien bedrijven), hadden een gemiddelde omzetdaling van negentien procent. Bedrijven die een omzetstijging aangeven, hadden in het eerste kwartaal een gemiddelde omzetstijging van twaalf procent.
Sectoren
De drankensector kende een gemiddelde omzetdaling van 7,3 procent, de fastservicesector 5,1 procent, de restaurantsector 6,1 procent en de hotelsector 8,1 procent.
Oorzaken
Zeven op de tien zaken die een omzetdaling hadden, wijten dit aan de economische omstandigheden. Tweederde van de bedrijven uit de drankensector geven aan het rookverbod nog als oorzaak te voelen.
Grote steden
De grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag met randgemeenten hebben het meeste last van omzetdalingen. De aantallen en uitgaven van zakelijke gasten en het buitenlandse toerisme zijn door de economische omstandigheden veel lager dan vorig jaar in het eerste kwartaal.
Het oosten en zuiden van Nederland hebben nog het minste last van omzetdaling in de horeca.
Kansen
De ondernemers die in het eerste kwartaal een omzetstijging hadden, is gevraagd naar de voornaamste oorzaak. Zo lijkt investeren in de kwaliteit van producten en service een bron van meer gasten. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat volgens de ondernemers omzetstijging vooral komt doordat ze meer gasten ontvangen bij een andere formule, aanpak of kaart.
Vooruitzichten
De vooruitzichten voor het tweede kwartaal geven aan dat van een structureel herstel nog geen sprake is. De vooruitzichten voor de drankensector is een gemiddelde omzetdaling van 1,9 procent, voor de fastservicesector een daling van 0,2 procent, voor de restaurantsector een daling van 1,3 procent en de hotelsector een daling van 2,3 procent.
Gemiddeld gaat de gemiddelde horecaomzet naar verwachting dus nog achteruit met 1,4 procent.
Adviezen
Op de website van Koninklijke Horeca Nederland is sinds vandaag nieuwe informatie beschikbaar over het besparen van kosten en de omzet verhogen. Ook staan er tips en adviezen om de liquiditeit in balans te houden en kansen voor de toekomst te creëren.

