De horeca verwacht met kerst bijna 1,5 miljoen gasten. Dat is bijna 1,5 procent meer dan in 2008.
Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) naar aanleiding van onderzoek van Foodstep in opdracht van het bedrijfschap Horeca en Catering.
Onbezorgd
Tot deze week is zeven procent van de reserveringen gemaakt en verwacht zeven procent van de gasten de komende dagen een reservering te maken. "Gasten willen ondanks de economische situatie toch gezellig onbezorgd genieten", aldus KHN-directeur Lodewijk van der Grinten.
Kersttrend
De kerstrend in 2009 is dat steeds meer restaurants menu's bieden die uit meerdere kleine gerechtjes bestaan. Ook worden traditionele gerechten geserveerd waarbij kreeft, coquilles en hert worden begeleid door mooie wereldwijnen.
Steeds meer restaurants maken gebruik van streekproducten en de 'vergeten groentes' zoals postelein, wortel- en knolgroenten. Naast de traditionele restaurants worden ook vooral de Chinees-Indische wokrestaurants goed bezocht door families met kinderen, aldus de brancheorganisatie.
IJssalons
De betere ijssalons openen ook dit jaar hun deuren en serveren ijstaarten en roomijs, waarbij de combinatie van chocolade met bosvruchten dit jaar een trend is. Een extra feestelijke smaak is champagne, die nu door een nieuwe productiemethode in de ijsbereiding mogelijk is.
Cafetaria's
De cafetaria's verwachten vooral op de 'derde kerstdag' veel mensen om ze een snelle smakelijke maaltijd te zorgen. Tijdens de kerstdagen verzorgen veel bedrijven in deze sector ook kant-en klare buffetten.
Restaurantketens
De grote restaurantketens bieden een scala aan arrangementen. Hierbij wordt veel gebruik gemaakt van diners in buffetvorm eventueel aangevuld met een hotel- overnachting. Om beleving compleet te maken, zijn levende kerststallen, kinderanimaties en livemuziek een succes.
Veel Nederlanders hebben een weekje vrij na de kerst en gaan er dan op uit. Voor pannenkoekenhuizen, bowlingbanen en wellnesscentra is de week na Kerstmis een uitstekende plaats om te genieten met vrienden en familie, besluit KHN.
Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.
Horeca Entree zit ook op Twitter.

