De hotelsector kende in het derde kwartaal een omzetstijging van 2,9 procent, de fastservicesector één van 0,6 procent.
Dat blijkt uit de achtste Horeca Barometer, een Synovate-rapportage voor het bedrijfschap Horeca en Catering. In het derde kwartaal van 2010 melden bijna vier op de tien (39 procent) van de horecabedrijven een omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2009.
Drie op de tien (29 procent) melden een omzetstijging.
Dalingen
Gemiddeld vond een stijging van 0,3 procent plaats in de horeca. In de restaurantsector vond een daling plaats van 0,8 procent, in de drankensector een daling van 0,6 procent.
Over het algemeen is het beeld bij grotere horecabedrijven gunstiger dan bij kleinere.
Redenen
De economische omstandigheden worden het vaakst genoemd als reden voor de omzetdaling, terwijl in bedrijven met een omzetstijging vaak bedrijfsspecifieke redenen worden genoemd, zoals de kwaliteit, promotie, een andere formule, et cetera.
Gasten
In ruim een derde van de horecabedrijven is in het derde kwartaal 2010 ten opzichte van het derde kwartaal van 2009 het aantal gasten, de gemiddelde besteding per gast en de frequentie waarin gasten het horecabedrijf bezoeken afgenomen.
Personeel
In één op de vijf horecabedrijven is in het vierde kwartaal van dit jaar minder personeel nodig dan in het derde kwartaal. Met name restaurants en hotels kunnen met minder personeel toe. Seizoensinvloeden spelen hierbij uiteraard een rol.
Gemiddeld zijn over de gehele horeca 4,2 procent minder voltijdbanen nodig in het laatste kwartaal van dit decennium.
Volledige onderzoek, via KHN.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.
Facebook-account Horeca Entree.

