De horecaomzet in het vierde kwartaal van 2009 daalde met 3,5 procent. Voor de eerste drie maanden van 2010 wordt een omzetdaling van 0,9 procent verwacht.
Het is het zesde kwartaal op rij dat de horecabranche te maken heeft met een omzetdaling. In het vierde kwartaal van 2009 melden ruim vier op de tien horecabedrijven een omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2008. Ruim een kwart van de horecabedrijven meldt een omzetstijging.
De hotelsector kampte met de grootste omzetdaling namelijk 5,6 procent. Daarna volgt de restaurantsector (-4,8 procent), drankensector (-1,9 procent) en fastservicesector (-1,5 procent).
Grote steden
In de grote steden wordt een grotere omzetdaling gemeld dan in de overige regio’s in Nederland. In vier op de tien horecabedrijven zijn het aantal gasten en de gemiddelde besteding per gast afgenomen.
Maatregelen
Als belangrijkste reden voor de omzetdaling worden de economische omstandigheden genoemd, gevolgd door het rookverbod en de weersomstandigheden. De ondernemers moeten daarom maatregelen treffen om de wind in de zeilen te houden.
Negen van de tien ondernemers overwegen in 2010 maatregelen te nemen om het bedrijfsresultaat te verbeteren. De meest genoemde maatregelen zijn het besparen op energie, bezuinigen op inkoop, investeringen en inzet van personeel en het aanpassen van het aanbod voor de gasten.
Verwachting 2010
Voor de eerste drie maanden van 2010 wordt een verdere omzetdaling van 0,9 procent ten opzichte van een jaar eerder verwacht. De verwachtingen zijn het meest negatief in de restaurantsector: daar wordt een daling verwacht van 1,5 procent (t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder). Daarna volgen de drankensector (-0,8 procent), fastservicesector (-0,5 procent) en hotelsector (-0,3 procent).
Onderzoek
De cijfers komen voort uit een onderzoek onder horecaondernemers in de periode van 4 tot en met 18 januari 2010. Het onderzoek is gedaan door onderzoeksbureau Synovate in opdracht van Koninklijke Horeca Nederland
---
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

