Financiën

ING: fooienpot minder rijk gevuld

Momenteel geven restaurantgasten nog gemiddeld hetzelfde percentage van de rekening als fooi.

Toch wordt de fooienpot minder vol, want de restaurantomzetten staan stevig onder druk. Dit blijkt uit een enquête van het ING Economisch Bureau onder 62.400 respondenten.

Percentages
De meesten van de ondervraagden laten een fooi van tussen de vijf en tien procent van de rekening achter. Voor drie op de tien gepeilde gasten is een bedrag van tussen de nul en vijf procent van de rekening meestal voldoende.

Een kleine groep van vier procent geeft meer dan tien procent van het totaalbedrag. Gemiddeld geven deze tipgevers een kleine zes procent van de rekening als fooi. Een groep van negen procent van de respondenten geeft een vast bedrag als tip.

Het gemiddelde percentage fooi is vrijwel gelijk aan dat van een half jaar geleden, maar ook aan dat van twee jaar terug, terwijl de economische omstandigheden wel flink zijn veranderd.

Fooienpot onder druk
De omzetten van restaurants staan stevig onder druk. Uit de meest recente cijfers van het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de restaurantomzetten met elf procent zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar.

In tijden van recessie gaan gasten minder vaak buiten de deur eten. Als ze toch gaan zullen ze wellicht iets voorzichtiger zijn met de menukeuze of een extra drankje.

Zo zullen er ook de komende tijd niet alleen minder, maar ook minder hoge rekeningen worden afgerekend. Omdat de meeste gasten een fooi geven als percentage van de rekening staat de inhoud van de fooienpot dus van twee kanten onder druk.