In het tweede kwartaal van 2010 meldt bijna de helft van de horecabedrijven een omzetdaling ten opzichte van dezelfde periode in 2009.
Drie op de tien horecabedrijven melden een omzetstijging. Dat blijkt uit de Synovate-rapportage voor het bedrijfschap Horeca en Catering.
In de drankensector (-3,5 procent) en restaurantsector (-4 procent) is de gemiddelde omzetdaling het sterkst. De daling in de fastservicesector is 2,7 procent. De hotelsector komt er het beste vanaf met een gemiddelde omzetontwikkeling van nul procent.
Redenen
De economische omstandigheden worden vaak genoemd als reden voor de omzetdaling. Vier op de tien ondernemers in de horeca geven aan dat het aantal gasten in hun bedrijf is afgenomen. Ook is in ruim een derde van de horecabedrijven de gemiddelde besteding per gast afgenomen. De vaste gasten komen in een derde van de bedrijven minder vaak.
Maatregelen
Drie op de tien horecaondernemers hebben in het tweede kwartaal maatregelen genomen om de bedrijfsvoering te verbeteren. Men heeft voornamelijk bezuinigd op personeel en meer reclame gemaakt.
In de komende twaalf maanden overwegen negen op de tien horecaondernemers om maatregelen te nemen. Naast een kostenbesparing op energie en inkoop, worden ook meer acties en aanbiedingen overwogen.
Personeel
Zeven op de tien horecaondernemers melden over voldoende personeel te beschikken voor het derde kwartaal. Per saldo worden er dan ook geen sterke ontwikkelingen verwacht in het aantal banen. Het aantal horecaondernemingen dat aangeeft meer personeel nodig te hebben, ligt ongeveer gelijk aan het aantal dat minder nodig heeft.
WK Voetbal
Ondanks dat in bijna de helft van de horecagelegenheden het WK Voetbal gevolgd kon worden, zagen de meeste bedrijven door het WK het aantal gasten afnemen ten opzichte van vorig jaar.
Met uitzondering van de drankensector, die relatief het meest heeft kunnen profiteren van het WK. Ruim een derde van de ondernemers in deze sector geeft aan dankzij het WK meer gasten te hebben dan in dezelfde periode vorig jaar.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

