Het aantal restaurants blijft toenemen. Uitdagingen zijn de voedselprijzen en (steeds moeilijkere) kostenreductie.
(Photo: Elvinstar, iStockphoto)
Dat blijkt het kwartaalbericht horeca van de ING. Na wederom een slecht jaar te hebben afgesloten, realiseren restaurants in 2011 en 2012 naar verwachting een volumegroei van respectievelijk 2,1 en 1,0 procent.
Goede weersomstandigheden gaven de sector in het begin van dit jaar een impuls waardoor de eerste groei sinds het derde kwartaal van 2007 werd geboekt. Doordat de uitgaven binnen de restaurantsector nauwelijks toenemen zet de ingezette groei echter niet door.
Voedselprijzen
Oplopende inflatie en in het bijzonder de oplopende voedselprijzen kunnen in de toekomst een uitdaging vormen voor de sector. "Een te forse doorberekening in de prijzen kan ervoor zorgen dat gasten wegblijven en zo het prille herstel in de kiem smoren", zegt ING.
"Bij een eventuele prijsstijging van 10 procent geeft immers 54 procent van de restaurantgasten aan minder uit eten te gaan."
Meer restaurants
Opvallend is dat ondanks de slechte resultaten - een gemiddelde volumedaling van meer dan 6 procent in de afgelopen 3 jaar – het totale aantal restaurants jaarlijks groeit. Daar komt bij dat stijgende kosten een drukkend effect hebben op het gemiddelde bedrijfsresultaat.
Kostenreductie
"Om het hoofd boven water te houden, kan kostenreductie een belangrijk middel zijn. Aangezien de restaurantsector al langer te kampen heeft met een teruglopende omzet, is het de vraag of restaurants nog veel kunnen snijden in hun kosten."
"Met het bieden van een uniek concept kan een restaurant (of andere horecagelegenheid) bestaansrecht creëren." Daarnaast is de locatie enorm bereik, besluit ING.
---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

