Restaurants ontvingen dit jaar meer gasten tijdens de kerstdagen dan in 2008.
Dit blijkt uit de jaarlijkse vragenlijst van restaurantgids dinnersite.nl. Daarin gaf 76 procent van de restaurants aan een gelijke of hogere bezetting te hebben gehad. De meeste restaurants behaalden hier ook een hogere omzet mee.
De restaurants met een lagere omzet (36 procent) wijten dit vooral aan de economische situatie (45 procent) en het weer (20 procent).
Prijzen
De gemiddelde prijs van een kerstmenu is, na een stijging gedurende de afgelopen 3 jaren, gedaald en bedroeg dit jaar 51,90 euro.
Boekingen
De afgelopen jaren vinden boekingen later plaats; evenals vorig jaar kwam veertig procent van de reserveringen in de laatste twee weken binnen.
No-shows
Restaurants die te maken kregen met gasten die niet op kwamen dagen of op het laatste moment afzeiden, kregen te maken met onbegrip en zelfs boze reacties als gevraagd werd (een deel van de) gemaakte kosten in rekening te kunnen brengen.
Het onderzoek
Aan het onderzoek van Dinnersite deden 283 restaurants mee die tijdens de kerstdagen geopend waren. Uit eerder, vooraf gedaan onderzoek bleek dat de horeca met kerst bijna 1,5 miljoen gasten verwachtte. Dat is bijna 1,5 procent meer dan in 2008.
Daarnaast werd echter ook voorspeld dat restaurants tijdens kerst juist geen favoriet zouden zijn.
Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik hier.
Horeca Entree zit ook op Twitter.

