Als supermarkten op zondag hun deuren mogen openen, zullen meer dan elfduizend arbeidsplaatsen in de horeca verdwijnen.
Dit schrijft Elsevier Retail naar aanleiding van een berekening van het FoodService Instituut Nederland (FSIN).
Meer omzet
"Supermarkten willen dat de overheid hun openingstijden op zondag verruimt. Dat zou hen een extra netto-omzet opleveren van vijfhonderd miljoen euro en nog eens vijfhonderd miljoen euro die verschuift van andere aankoopdagen", aldus het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Bovendien zou het de supermarkten vijfduizend extra arbeidsplaatsen opleveren.
Gevolgen
Maar dit alles gaat dan ten koste van de horeca. "Het rechtstreekse gevolg voor de foodservice is dan een omzetdaling van zeker 1,1 miljard euro en een verlies van 11.400 arbeidsplaatsen alleen al binnen de horeca", aldus Jan-Willem Grievink van het FSIN.
Omzetverlies
Volgens Grievink lijdt de foodservice nu al duidelijk onder de afname van het buiten de deur eten. De totale buitenhuisconsumptie incasseerde de eerste 25 weken een omzetverlies van 6,5 procent.
Met name de klassieke horeca heeft daaronder te lijden, terwijl de omzet van supermarkten in die periode juist stijgt (plus 4,7 procent). Hotels, cafés en klassieke (middenklasse)restaurants hebben het moeilijk met omzetindexen van respectievelijk - 18 procent, - 13 procent en – 9 procent.

