Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zoekt horecaondermers met innovatieve plannen.
Het gaat dan bijvoorbeeld om ideeën op het gebied van duurzaamheid, techniek of innovatie op personeelsgebied. De brancheorganisatie en het bedrijfschap Horeca & Catering stellen namelijk in september voor maximaal 35 horecaondernemers een persoonlijk innovatieplan op binnen een zogenaamd Innovatie Prestatie Contract (IPC).
Voor de uitvoering van een innovatieplan wordt dan per horecaondernemer vijftig procent vergoed met een maximale subsidie van vijftigduizend euro per bedrijf.
Collectief
Naast de individuele plannen, zal er ook een collectief innovatieplan worden opgesteld waarbij verschillende horecaondernemers met elkaar samenwerken binnen een overkoepelende activiteit.
Geen gedoe
"Het opstellen van een innovatieplan kost de ondernemer alleen tijd en het sparren met een subsidie- en innovatieadviesbureau stimuleert de creativiteit", aldus Hugo Maat, coördinator van de Commissie Innovatie van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
"Je hoort wel eens dat het verkrijgen van subsidie veel gedoe is. Met ons IPC-project willen we het tegendeel bewijzen".
Diverse ondernemers hebben zich inmiddels bij hem gemeld met uiteenlopende plannen. Van het investeren in LED-verlichting tot het volledig CO2-neutraal maken van het bedrijf. "En wie het eerst komt, wie het eerst maalt", aldus Maat.
Begeleiding
Innovatie-adviesbureau Raad en Daad stelt in opdracht van KHN de individuele innovatieplannen met ondernemers op en begeleidt hen bij de uitwerking. De subsidies voor de uiteindelijke ontwikkeltrajecten worden ter beschikking gesteld door SenterNovem, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken.
Aanmelden
Ondernemers met innovatieplannen kunnen zich melden bij Hugo Maat via innovatie@horeca.org of telefonisch: 0348-489512. Maat geeft de melding door aan projectbureau Raad & Daad, die een afspraak maken met de ondernemer om te bepalen of de plannen passen binnen het IPC-project en in aanmerking komen voor subsidie.
Meer inspiratie
Om ondernemers te inspireren tot innovatie organiseerde de Commissie Innovatie al bustours naar voorbeeldbedrijven en lanceerde het de website www.horecainnovatie.nl.
Workhops
Verder wordt gewerkt aan een online innovatiecheck voor horecaondernemers en worden er dit najaar innovatieworkshops georganiseerd. De pilot voor dit traject is in Zwolle op 24 augustus. Daar worden horecaondernemers ondersteund met tips en advies waarmee zij de potentie van hun omgeving kunnen aanwenden voor vernieuwing die tot succes leidt. De workshops met maximaal vijftien personen worden begeleid door de trainer Sander Allegro.
Als deze workshops een succes zijn, zullen ze wellicht vaker en elders worden gehouden. Voor meer informatie hierover kunnen horecaondernemers ook contact opnemen met Hugo Maat.
Meld u ook eens aan voor onze nieuwsbrief.

