Sergio Herman opende vrijdag 31 maart zijn tweede restaurant in Cadzand: AIRrepublic. Deze laagdrempelige brasserie is gevestigd in de nieuwe jachthaven van de Zeeuwse badplaats en serveert hoofdzakelijk vis en schaal- en schelpdieren.
De opening van AIRrepublic heeft alles te maken met de uitbreiding van Het Strandhotel, waar ook Hermans restaurant Pure C is gevestigd. Sergio Herman: ‘We willen onze gasten verschillende horecaconcepten bieden. Pure C blijft dé plek voor fine dining. Maar wie een lang weekend in Cadzand verblijft, wil niet elke avond uitgebreid dineren. Vanuit dat idee is AIRrepublic ontstaan. Het is een laagdrempelige plek waar iedereen zich thuis voelt. Of je nou na een strandwandeling op je slippers even een garnalenkroketje met een glas cava wilt bestellen op het terras, of ’s avonds gesoigneerd met vrienden aan de fruits de mer wilt in het restaurantgedeelte, het kan allemaal."
Uitzonderlijk
AIRrepublic is gevestigd in het superstrakke paviljoen van de nieuw aangelegde jachthaven van Cadzand, op loopafstand van Pure C en Het Strandhotel. Herman: "De locatie is uitzonderlijk. Niet alleen omdat mijn roots hier liggen, maar vooral vanwege het uitzicht: vanuit het restaurant en het terras kijk je op de zee en de haven, en in de verte zie je Knokke en Zeebrugge liggen. Mooier wordt het niet."
Klassieke eenvoud
AIRrepublic bestaat uit twee delen: een restaurant en een café. Het restaurantgedeelte biedt plaats aan 56 gasten en is 5 dagen per week geopend. In de keuken draait het om eenvoudige bereidingen van voornamelijk Zeeuwse producten. De focus ligt daarbij op de klassieke keuken. Chef-kok Alex Buiten: "Veel van de gerechten die we bij AIRrepublic serveren hebben ooit bij Sergio’s vader op de kaart gestaan. Denk daarbij aan de vissoep die vroeger in Oud Sluis werd geserveerd, gemarineerde mosseltjes, oesters met champagnesaus en kraakverse langoustines. Voornamelijk vis en schaal- en schelpdieren dus, maar allemaal met een touch van Sergio."
AIRcafé & take-away
AIRcafé opent in april en is een goede plek om tijdens een stranddag even wat te drinken of te eten. Herman: "We serveren daar een pistolet met grijze garnaaltjes, maar ook gewoon een goede croque monsieur met kaas van de familie Vos uit Biervliet. Net als in het restaurant werken we ook hier zoveel mogelijk met Zeeuwse producten." Aircafé is in de vakantieperiodes zeven dagen per week geopend. Het heeft 80 zitplaatsen en een take-away.
Vibe
De sfeer van AIRrepublic is laid back. Herman: "Net als in mijn andere restaurants zijn we ook voor dit project niet alleen lang op zoek geweest naar de juiste mensen, de beste ingrediënten en de puurste producten, maar vooral ook naar de juiste vibe. Want eten en beleven zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het paviljoen is aan de buitenkant superstrak, maar binnen is het zeer gemoedelijk."Bij binnenkomst valt direct een blauwstalen bar op, die overloopt in de pass van de keuken. Andere eyecatchers zijn de banken die Piet Hein Eek maakte van oude legertenten en het servies dat Sergio Herman zelf ontwierp voor Serax.
Brigade
De keuken van AIRrepublic wordt bestierd door Alex Buiten. Deze 29-jarige chef is al meer dan vijf jaar werkzaam voor Sergio Herman en stond tot voor kort in de keuken van restaurant Pure C. Buiten wordt bijgestaan door Nicolas Misera, die eerder werkzaam was voor Chez Bru in het Franse Eygalières en Carcasse in het Belgische Koksijde. Beide chefs werken in de lijn van Sergio Herman, die de stijl voor de gerechten bepaalt. Sergio: ‘Ik heb het volste vertrouwen in beide chefs. Zowel Buiten als Misera krijgen uiteraard ook de gelegenheid om eigen gerechten op de kaart te zetten en zich verder te ontwikkelen.’










