Innovatie

Blijvende daling Chinees-Indische restaurants

Het aanbod van Chinees-Indische restaurants zal de komende jaren blijven afnemen. Tegelijkertijd komen er wel (nog) meer andere, Aziatische restaurants.

Dat zegt horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners in haar onderzoek 'Het Aziatische restaurant in beeld'. Het aantal restaurants met een Aziatische keuken kende tussen 2001 en 2010 een stijging van 3,9 procent: van 2.539 naar 2.639.

Het aantal Chinees-Indische restaurants nam af met bijna acht procent, wat zodoende een groei van tachtig procent voor andere Aziatische restaurants betekent. Niettemin is het aandeel Chinees-Indische restaurants in de Aziatische-restaurantsmarkt nog 76 procent.

Toekomst

De daling van het aanbod van Chinees-Indische restaurants zal de komende jaren blijven afnemen, voorspelt het horeca-adviesbureau. Door de verschuiving van de populariteit naar met name de Japanse en Thaise restaurants, all-you-can-eatconcepten en to-goformules, zal het aanbod over vijf jaar zijn gedaald naar circa negentienhonderd Chinees-Indische restaurants.

Alle andere Aziatische restaurants zullen de komende vijf jaar nog een lichte groei laten zien. "Niet meer de bijna tachtig procent groei zoals de afgelopen tien jaar, maar wel een dusdanige groei dat het totaal aantal Aziatische restaurants gelijk zal blijven", aldus Guido Verschoor van Van Spronsen.

Thuisbezorgd

Verder valt er volgens Verschoor nog een slag te maken bij de Aziatische restaurants wanneer ze ook op grote schaal gaan thuisbezorgen. "In een tijd waarin gemak de mens dient is het vreemd dat dit nog steeds niet het geval is." Bovendien biedt de hedendaagse techniek talloze mogelijkheden om het de consument zo makkelijk mogelijk te maken, zoals blijkt bij Wagamama, die een eigen iPhone-app heeft ontwikkeld."

Deze ontwikkeling geldt niet alleen voor de Chinees-Indische restaurants, maar ook voor de sushiconcepten. "In Londen rijdt Itsu al een paar jaar rond met duidelijk herkenbare wagentjes."

Wok en sushi
"De populariteit van het all-you-can-eatwokconcept is over het hoogtepunt heen. Verdwijnen zal het wokrestaurant niet, maar dit type restaurant wordt steeds vaker opgenomen in totaalconcepten, zoals A1-Plaza bij Amersfoort."

"Bijna alle keukens koken relatief gezond, veel groenten en vis. De vaste prijs waardoor de gast van tevoren weet waaraan hij toe, is ook in de totaalconcepten erg belangrijk. Daarnaast kan ook in deze concepten worden gekozen voor relatief goedkope locaties. We verwachten voornamelijk een groei in aantal vestigingen van verschillende all-you-can-eatsushiketens, zoals Shabu Shabu en Sumo."

Michelin
In 2002 kreeg Akira Oshima van het Yamazato-restaurant als eerste Japanse chef in Nederland één Michelinster. Er zijn volgens Verschoor een aantal indicaties die, onder betere economische tijden, ruimte biedt aan meer Aziatische restaurants op kwalitatief hoog niveau.

"Met name de combinatie van nieuwe kooktechnieken en Europese producten met eigen stijl, kruiden en specerijen verwerken, zal onze 'culinaire' elite gaan verrassen."
 

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.