Innovatie

'Fiks stijgende lijn duurzame restaurants'

Nog maar een relatief klein percentage restaurants verdient het predicaat duurzaam, maar er zit een flink stijgende lijn in.

Dat zegt Jeannette van Mullem (afbeelding), initiatiefneemster van de website 'Puur! uit eten' tegen Urgenda. "Het is echt aan het veranderen", aldus Van Mullem. "Was een paar jaar geleden nog maar een hele kleine minderheid van de restaurants bezig met duurzaamheid, nu is het toch een blijvende tendens."

"En ook eentje die economisch perspectief biedt."

Predicaat
Van Mullem schat dat er in Nederland nu twee- tot driehonderd restaurants het predicaat duurzaam verdienen door een behoorlijk aanbod te hebben van streekproducten, biologisch voedsel, Fairtrade-producten en goede, verse vis.

Dit wel op een totaal van tienduizend zaken, maar er zit een fikse, stijgende lijn in. "Bewustwording en de juiste informatie zijn binnen de horeca essentieel. Veel restauranthouders zouden best willen verduurzamen, maar weten niet hoe."

"Het is ook lastig om aan spullen te komen. Het aanbod in groothandels is immers nog zeer beperkt. Restaurants moeten vaak echt de boer op om aan goede spullen te komen."

Iets Anders
Iets Anders in Noordwijk aan Zee was het honderdste restaurant dat zich aanmeldde voor de Fairtrade Restaurantweek. Het restaurant verduurzaamde ook gelijk de hele menukaart.

"We hadden behoefte aan een nieuwe impuls", vertelt eigenaresse Ellen de Jong. "We wilden een kwaliteitsslag gaan maken. We wilden niet altijd maar op de oude manier doorgaan. Nu werken we alleen nog met mooie, verse producten, onder de noemer 'biologisch, duurzaam en fairtrade'."

Veel plezier
"Het is meer werk, we schillen nu bijvoorbeeld zelf de aardappelen voor onze frites en hebben ook zelfgemaakte bitterballen op het menu staan, maar we hebben er allemaal ontzettend veel plezier in."

De switch naar duurzaam die het restaurant maakte doen ze het liefst samen met hun oude leveranciers. Zo leert iedereen in de keten er wat van. En het verbroedert, volgens de chef-kok.

Bron: Urgenda, via Vroege Vogels.

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.