Innovatie

Horeca Barcelona gaat voor bistronomie

In Barcelona doen topkoks mee aan een nieuwe trend: bistronomie. Dit houdt in dat ze topeten serveren in een kleinschalig en betaalbaar restaurant.

Dit schrijft Barcelona.blog.nl. De term 'bistronomia' is (mede) bedacht door culinair journalist Paul Arenós. Hij zag hoe de ene na de andere bekende chef-kok een kleinschalig en betaalbaar restaurant in Barcelona opende.

Bistronomia combineert de termen bistrot, waarmee Arenós verwijst naar een meer traditionele en dus laaggeprijsde keuken, en gastronomie, waarmee de journalist aangeeft dat bistronomische restaurants eigenlijk haute cuisine serveren.

Kanttekening: in Parijs bedacht journalist Sebastián Demerold al dezelfde term voor dezelfde trend.

Gresca
Een voorbeeld van dit soort horeca is restaurant Gresca ('de wijnglazen op tafel geven nog de meeste sfeer'). Hier betalen gasten bijvoorbeeld 45 euro voor negen gangen van chef-kok Rafael Peña.

Andere restaurants in Barcelona die betaalbaar eten op niveau bieden zijn Apat, Embat, La Mifanera, Hisop en Catalina,

Ferran Adrià
De wereldberoemde chef-kok Ferran Adrià van El Bulli is trouwens ook verantwoordelijk voor enkele bistronomische horeca. Ten eerste opende hij zelf, in samenwerking met NH Hotels, een snackrestaurant én het zogeheten Fast Good Barcelona.

Daarnaast heeft zijn broer Albert Adria een restaurant met betaalbare tapas (Inopia) en opende Albert Rauch, die ervaring opdeed bij El Bulli, het bistronomische etablissement Dos Palillos.

Rauch wil echter niets weten van het predicaat 'bistronomisch', aldus Barcelona.blog.nl.


Ook onze horecanieuwsbrief ontvangen? Klik
hier.
Horeca Entree zit ook op
Twitter.