In Grand Kasteel Woerden wordt woensdag 28 oktober de aftrap gegeven voor het Platform Verduurzaming Voedsel.
In juni presenteerde minister Gerda Verburg van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) haar Nota Duurzaam Voedsel. In deze nota worden twee groepen aangesproken om tot een duurzamer voedselpakket te komen: de consumenten en de zogeheten ‘voedselketen’ (producenten, industrie, leveranciers, detailhandel, horeca en catering).
Vertegenwoordigers
Voor die laatste groep wordt het Platform Verduurzaming Voedsel opgericht. Daarvoor ondertekenen vertegenwoordigers van de 'voedselketen' woensdag 28 oktober een overeenkomst waarin ze afspreken om samen met LNV een duurzamer voedselaanbod te creëren.
De vertegenwoordigers zijn ZLTO (agrarische producenten), FNLI (levensmiddelenindustrie), CBL (supermarkten), Koninklijke Horeca Nederland (Horeca) en Veneca (catering).
Projectmatig
Het platform wil projectmatig gaan werken: de projecten richten zich zowel op een duurzamer productieproces (te denken valt aan minder gebruik van water of energie, rekening houdend met dierenwelzijn, minder verspilling van ingrediënten) als op de producten zelf (te denken valt aan het gebruik van scharreleieren, duurzaam gevangen vis met MSC-keurmerk).
Het platform komt zes tot acht keer per jaar bij elkaar. De voortgang van het platform wordt bewaakt door de stuurgroep Verduurzaming Voedsel, die één keer per jaar bij elkaar komt en waarin behalve minister Verburg ook de topmensen van de vijf genoemde sectoren zitten.
Meld u ook eens aan voor onze nieuwsbrief.

