Innovatie

'Koelshuttle' primeur voor Haarlemse horeca

Haarlem heeft de primeur sinds vandaag bevoorraad te worden met een elektrische, klimaatneutrale vrachtshuttle.

Het gaat om een zeven meter lang voertuig dat als eerste in Nederland ook gekoelde goederen vervoert en is een project van het Haarlemse bedrijf Horecaservice Kennemerland. De shuttle komt in de plaats van drie dieselbestelwagens.

De shuttle mag van de gemeente Haarlem buiten de vaste bevoorradingsuren het centrum in. Horecaservice Kennemerland gaat ook voor andere bedrijven goederen bij de horeca bezorgen.       

Duurzame aanpak
Horecaservice Kennemerland levert in een groot deel van Noord-Holland groenten en andere (streek)producten aan met name restaurants. Volgens directeur Mark de Kroon zet bedrijf sterk in op een duurzame aanpak.

"We dachten al langer na over de vervanging van onze dieselbestelbusjes door een elektrische shuttle. Dankzij de inzet van de firma Divaco en Carrosseriefabriek Harderwijk is het gelukt om er een koeling in te bouwen."

"Dat was voor ons een absolute voorwaarde om het project door te kunnen zetten. Met die koeling in een shuttle zijn wij nu landelijk de eerste."

Meer shuttles

Met de aanschaf van de elektrische shuttle is circa zeventigduizend euro gemoeid. Als de nieuwe manier van werken aanslaat, zal Horecaservice Kennemerland  op den duur mogelijk meer shuttles aanschaffen.

Beloning
Het project kwam tot stand in overleg met de gemeente Haarlem. Die beloont het schone vervoer in de binnenstad met een verruiming van de  bevoorradingstijden. In eerste instantie voor een proefperiode van een half jaar en bij gebleken succes voor een langere tijd.

Met het oog op de verkeersveiligheid zal de shuttle (in het voetgangersgebied) niet harder rijden dan zes kilometer per uur en alleen gebruik maken van de fietsroutes.

In beweging
De Kroon verwacht dat het project een succes wordt. "Wij wilden iets positiefs doen om de bevoorrading in de binnenstad een goede impuls te geven en daarbij niet te wachten totdat alles helemaal geregeld is. Want dan duurt het veel te lang. Door nu met iets concreets te komen, brengen we de zaak letterlijk en figuurlijk in beweging."

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.