Innovatie

Kwart sterrenchefs overweegt insecten

Eén op de vier sterrenchefs overweegt om ooit bereidingen op basis van insecten op het menu te zetten.

Dat blijkt uit een steekproef die ongediertebestrijder Rentokil liet uitvoeren bij de Belgische en Luxemburgse sterrenrestaurants. Uit de rondvraag blijkt dat bereidingen met insecten vandaag helemaal niet tot het culinaire DNA van de sterrenrestaurants behoren.

Geen van hen biedt momenteel een bereiding op basis van de diertjes aan.

Innovatie
Wel zei één op de vier topchefs dat hij toch zou durven overwegen om insecten te verwerken in zijn bereidingen in de toekomst. De culinaire innovatie en dito kruisbestuiving uit andere culturen dan onze westerse, zouden daarbij de motivatie zijn.

Geen plaats
Ruim een derde van de topchefs verklaart zelf ooit insecten geproefd te hebben. Zes op de tien chefs die proefden vonden de smaak van de beestjes echter maar niets. Bij de tegenstanders klinkt vooral het argument dat er in onze gastronomische cultuur geen plaats is voor zulke bereidingen.

Eén van de chefs: "De dag dat er enkel nog insecten aangeboden worden krijgt mijn restaurant een vegetarische kaart".

Vraag
Eén op de tien sterrenrestaurants kreeg al gasten over de vloer die vroegen naar insectengerechten. Eén topchef raadpleegde zijn verbeelding en zou daar dan als begeleidende wijn een witte wijn uit de Côteaux du Languedoc bij serveren.

Weren
"Hoewel de topchefs ongetwijfeld openstaan om nieuwe ingrediënten uit te proberen, ga ik ervanuit dat ze insecten en andere plagen in de toekomst toch ook liever door Rentokil geweerd zullen zien in plaats van ze in een espuma of ceviche te verwerken", knipoogt Tom Lorré, gedelegeerd bestuurder van Rentokil België en Luxemburg.

Volgens de Verenigde Naties kan een overstap van gewoon vlees naar insecten de oplossing zijn voor de energieverslindende, wereldwijde vleesproductie.

---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.
Facebook-account Horeca Entree.