Innovatie

Luchthavenrestaurants ontdekken gastronomie

Restaurants op luchthavens hebben steeds vaker een hoog gastronomisch niveau. "De snelle, matige hap is achterhaald."

Dat schrijft althans zakenreisorganisatie ATPI. Die inventariseerde in haar magazine Grenzeloos de culinaire zaken op luchthavens over de hele wereld. De resultaten laten zien dat de luchtvaartsector er alles aan doet om het passagiers ook op de grond zoveel mogelijk naar de zin te maken.

Sterrenkoks

Luchtvaartmaatschappijen zijn als eerste begonnen om voor hun menu’s sterrenkoks aan boord te halen. De KLM deed dat onder andere met driesterrenkoks Jonnie Boer van de Librije uit Zwolle en Sergio Herman van Oud Sluis uit Sluis.

Beste eten

Voor het eerst is dit jaar binnen de airport-horeca een prijs in het leven geroepen voor het beste eten en drinken op luchthavens. In dit segment gaat jaarlijks zo'n 7 miljard euro om. Europees koploper is hier London Heathrow, waar in totaal 16 echte restaurants zijn gevestigd.

Charles de Gaulle en Schiphol tellen elk 13 restaurants, gevolgd door de luchthaven van Frankfurt met 11.
 
Totaalbeleveing
"De zakenreiziger hoeft geen genoegen meer te nemen met een klef broodje en slappe koffie. Ook op het gebied van horeca levert de luchtvaartsector steeds meer een totaalbeleving", zegt Willem Starink van ATPI.

"Wij zijn blij om te zien dat het echte gastheerschap weer terugkeert, iets wat onze gasten zullen weten te waarderen."

Lokale gerechten
Een grote trend bijvoorbeeld is de promotie van lokale gerechten en producten in de luchthavenrestaurants. "Zo zet de luchthaven van München zich op de kaart met de promotie van lokale producten, een hippe Bier Garten in de terminal met uitstekende Beierse gerechten en natuurlijk lokale bieren."

"Ook de luchthaven van Kopenhagen afficheert zich met lokaal gerstenat. Bij Nørrebro Bryghus tappen ze altijd 4 ambachtelijk biertjes in de geheel roestvrijstalen bar."

Rijstsoorten
De omgeving van Narita in Japan staat van oudsher bekend om zijn rijstbouw. Op het menu van restaurant Wabo Fuwari op de luchthaven van Tokyo staan dan ook tal van gerechten waarin lokale rijstsoorten zijn verwerkt.

De trend van lokale gerechten is op Flughafen Frankfurt zichtbaar in de vorm van Flammkuchen in Himmel und Erde. Op Schiphol staan in Dutch Kitchen typisch Hollandse gerechten als poffertjes, uitsmijters en kroketten op het menu.

En op de drukste luchthaven ter wereld, Atlanta (Georgia), staat in restaurant One Flew South 'southern cuisine' centraal.

Meer voorbeelden
Andere voorbeelden die ATPI geeft van een hoog gastronomische niveau zijn de volgende.
* Op de luchthaven van Genève is 3 jaar geleden het restaurant Altitude geopend, met 2 chefs die in hun restaurant in de stad al een Michelinster verdienden.
* Gordon Ramsay opende restaurant Plane Food in de splinternieuwe Terminal 5 van Londen Heathrow.
* De Parijse luchthaven Charles de Gaulle kent een vestiging van de gerenommeerde Brasserie Flo.
* Bijzondere architectuur en inrichting spelen ook een steeds grotere rol in de airport-horeca. "Het interieur van Plane Food bijvoorbeeld en het exterieur van het ronde restaurant Encounters op de luchthaven van Los Angeles zijn een goed voorbeeld van die laatste ontwikkelingen."

---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.