Innovatie

Mnu: is culinaire denk- en doetank

De drie chef-koks Peter Goossens, Sergio Herman en Roger van Damme lanceren vandaag het samenwerkingsverband Mnu:.

Mnu: staat voor een culinaire denk- en doetank, waarbij de drie in de zogeheten Mnu:Kitchen in Aalst culinaire concepten ontwikkelen die anders 'in de hoofden van de chefs' zouden blijven zitten.

Platform
Het samenwerkingsverband Mnu: fungeert als platform waar de chefs bijvoorbeeld nieuwe producten en kook- en presentatietechnieken testen, commerciële concepten ontwikkelen, culinaire events, event-concepten of consultancy-opdrachten voor externe klanten en/of andere restaurants opzetten, kookboeken en -dvds uitgeven of cooking classes en tastings organiseren.

Specialisten
Daarnaast zullen in de toekomst specialisten uit andere gastronomische domeinen bij de conceptontwikkelingen betrokken worden, zoals bijvoorbeeld een Japanse chef voor Oosterse technieken en smaken of een topsommelier voor de begeleidende wijnen.

Mnu:Box
Eén van de eerste dingen die de chef-koks al hebben gecreëerd is de Mnu:Box. Met de inhoud hiervan kan iedereen met een kleine inspanning thuis zelf een sterrendiner creëeren voor twee personen.

Elke gang van het diner wordt in een apart schuifje in de box gelegd en hermetisch afgedicht. De gerechten zijn gemiddeld voor tachtig procent afgewerkt, zodat de 'aspirant-sterrenchef' nog zelf de handen uit de mouwen mag steken om het diner af te werken en daar waar nodig op te warmen.

Video
Omdat de drie koks niet altijd persoonlijk aanwezig kunnen zijn in Aalst, is de experimentele keuken uitgerust met ondermeer live-videostreaming: zo kunnen ze hun keukenbrigade aansturen en tegelijkertijd het Mnu:-proces volgen.

Doel

Het doel van Mnu: is tweeledig: de koks willen enerzijds de gastronomie naar een nog hoger niveau tillen en anderzijds de gastronomie dichter bij het grote publiek brengen.

Koks
Peter Goossens heeft drie sterren en werkt bij de Hof van Cleve in het Belgische Kruishoutem. Sergio Herman met eveneens drie sterren op zijn naam, werkt bij Oud-Sluis in Sluis. Roger van Damme is Wereldkampioen Desserts en werkt bij Het Gebaar in Antwerpen.

Meer informatie is vanaf september 2009 beschikbaar op de website van Mnu:.