In Hotel Casa 400 in Amsterdam opent zaterdag 5 maart eenmalig het Nachtrestaurant dat zich afzet tegen voedselverspilling.
Het restaurant is een unieke samenwerking tussen koks, foodprofessionals, consumenten en bedrijven. Bezoekers kunnen proeven, designen, kijken, luisteren en meedenken over de vraag hoe beter en duurzamer omgegaan kan worden met voedsel.
Het credo van het Nachtrestaurant is 'eten is niet om weg te gooien, maar hoort op je bord'.
Borrelhappen
Zo maken tien topkoks borrelhappen van overgebleven ingrediënten om bezoekers te laten proeven en ervaren dat er in een handomdraai iets lekkers gemaakt kan worden van leftovers.
Lezingen
Ook zijn er de lezingen 'Nachtrestaurant in je eigen koelkast' en 'Duurzame horeca versus duurzame consument: de-kip-en-het-ei-verhaal'. Deze worden gegeven door onder andere Willem & Drees, Leontien Aarnoudse van De Groene Garde, Kim van Velzen van Seats2Meet en Loethe Olthuis van VK Volkskeuken.
Verder zijn er creatieve denktanksessies en wordt een korte documentaire getoond over voedselverspilling.
Eigen bord
De gasten van het Nachtrestaurant moeten hun eigen bord meenemen. Initiator Marguerite Evenaar: "Zo creëren de bezoekers tezamen een mozaïek aan borden. Een sociologisch kunstwerk, waarmee mensen al voordat ze naar Nachtrestaurant komen aan het denken worden gezet over eten en duurzaamheid."
"En er wordt geen afwaswater gebruikt, mooi meegenomen."
7 days
Het Nachtrestaurant is één van de bijna honderd events die tijdens 7 Days of Inspiration wordt georganiseerd om Nederland mooier te maken, zonder dat daar geld aan te pas komt. Ook een onderdeel hiervan is de designwedstrijd 'Van doggybag naar goodybag', om het sociaal geaccepteerd te maken om voedsel vanuit een chique restaurant mee naar huis te nemen.
Designers die een ontwerp inleveren voor zaterdag 5 maart, finaliseren hun ontwerp live tijdens het Nachtrestaurant.
Praktisch
Er zijn geen kosten verbonden aan het aanwezig zijn in het Nachtrestaurant. Wel zijn er drankjes te koop aan de bar. Reserveren is niet mogelijk. Het enige dat moet is dus een eigen bord meebrengen.
Een pilot voor het Nachtrestaurant vond maandag 31 januari plaats bij Seats2Meat in Utrecht. Op de afbeelding één van de gerechten die hier werd geserveerd.
---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

