Op Madrid Fusion werd duidelijk dat de Nederlandse keuken momenteel trendsettend is in Europa.
Dat schrijft Radio Nederland Wereldomroep. Op Madrid Fusion kwamen onder andere Nederlandse en Belgische chef-koks bij elkaar om van elkaar te leren. Ferran Adrià trok daarbij veel aandacht vanwege zijn nieuwe plannen voor ElBulli.
Ander blikveld
"Maar vergis je niet", aldus Onno Kokmeijer van restaurant Ciel Bleu (**) in Amsterdam, die er ook aanwezig was. "Wat we de laatste tijd horen, is dat er ontzettend goed naar de topgastronomie in Nederland wordt gekeken. Het blikveld is veranderd."
"Eerder lette iedereen op Spanje. In het noorden van Spanje, in Baskenland en Catalonië, dáár gebeurde het. En nu kijkt iedereen naar Nederland en de Scandinavische landen."
Franse keuken
De tijden van bijvoorbeeld de Franse keuken zijn voorbij, gelooft Kokmeijer. "Het is veel meer de Europése keuken geworden. Daarin zitten ook allerlei Aziatische en Noord-Afrikaanse invloeden. We zijn veel meer geglobaliseerd en Nederland speelt overduidelijk een hoofdrol bij dat vernieuwde eten."
Volgens Kokmeijer heeft Nederland van zichzelf ook genoeg maaltijden waarmee het over de grens kan. "Neem bijvoorbeeld erwtensoep. Daar zijn we echt creatief in."
Gretigheid
Andere koks op de beurs roemen het gebruik van verse producten en de gretigheid waarmee Nederlandse koks invloeden uit de rest van de wereld verwerken in hun gerechten. Ook Wilfred Geerlings, die namens de Nederlands-Britse voedselgigant Unilever in Madrid is, vindt dat de Nederlandse keuken een grote bloei doormaakt.
"We durven alles in onze keuken te gebruiken en te mixen met invloeden van buitenaf."
Spaanse keuken
De Spaanse keuken is heel open, vindt Geerlings. "Spaanse koks hebben bij elkaar gekeken en het beste van elkaar geleend. Daarom zijn hun restaurants zo gegroeid. In België of Frankrijk tref je nogal eens dat goeie koks alles voor zichzelf willen houden. Ze zijn bang hun kennis te delen."
"Dat opene, dat is echt iets waar we in Nederland van kunnen leren."
Bloemen
Volgens de Baskische chef Juan Mari Arzak speelt het koloniale verleden in Nederland nog altijd een grote rol in de toprestaurants. "Je ziet dat die geschiedenis van de Nederlanders overzee tot vandaag doorwerkt in hun eten. Er is altijd een uitwisseling geweest. Dat heeft hun restaurants verrijkt."
Hij zegt geen idee te hebben waarom er eigenlijk nog altijd geen Nederlands toprestaurant in Spanje zit. "Dat heeft nog niemand bedacht. Maar die Nederlandse kennis, die is wel degelijk de toekomst."
Emotioneren
Wat Arzak heerlijk vindt zijn de Nederlandse groenten, het gebruik van vlees en kaas. "Die gerechten emotioneren me als kok. Nederlandse taarten en toetjes zijn ook geweldig."
Arzak denkt even na. "Jullie hebben ook heel veel bloemen in Nederland. Dáár zou je in de keuken veel meer mee kunnen doen."
Bron: Radio Nederland Wereldomroep.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.
Facebook-account Horeca Entree.

