Innovatie

'Neem voortouw promotie gezonde voeding'

De (het) horeca(onderwijs) moet het voortouw nemen om gezonde voeding te promoten want 'onze kinderen sterven jonger'.

Dat zeggen Corinne Gouget, auteur van 'Wat zit er in uw eten?', en Ruud Wunneberg, oud-chef en culinair consultant. Gouget wijt het groeiend aantal ziektegevallen als suikerziekte en kanker aan het gebruik van de zoetstof aspartaam (E951) en de smaakversterker monosodium glutamaat (E621).

Giftig en verslavend
Gouget bestudeert ruim 15 jaar de risico’s van voedseladditieven. Ze heeft tientallen internationale onderzoeken naast elkaar gelegd en bestrijdt op basis daarvan voorbarige gezondheidsclaims. Volgens haar bevindingen zijn veel E-nummers zeer slecht voor onze gezondheid.

"Sommige producten bevatten zowel aspartaam en monosodium glutamaat, hetgeen door de combinatie soms 7 keer zo giftig en verslavend is. De gevolgen zijn dramatisch voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, variërend van obesitas, astma tot depressies en paranoïde."

"Aangeboren afwijkingen bij baby's, ziektes en gedragsproblemen  bij kinderen zijn vaak het gevolg van de consumptie van lightproducten tijdens de zwangerschap."

Gastronomie

Ruud Wunneberg doet daarom een oproep. Hij was chef-kok van De Boerderij in Amsterdam en mentor van Jonny Boer. Hij haalt het gebrek aan kennis over voedingsleer op hotelscholen en de ROC's aan. Ook doet hij een oproep aan de Nederlandse chefs van onder andere Alliance Gastronomique en Jeunes Restaurateurs.

"De topgastronomie zou zich meer bezig moeten houden met gezonde en energetisch voedingsleer om zich te profileren en het juiste voorbeeld te geven."

Foto: D. Sharon Pruitt, SXC.

---
Facebook-pagina Horeca Entree.
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account
Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie
Horeca Entree en Fastservice Entree.
Horeca Entree-groep
LinkedIn.