Innovatie

Pizzeria's strijden met aparte toppings

Onafhankelijke pizzeria's in Ohio zijn de strijd aangegaan met ketens door gezonde, excentrieke toppings te gebruiken.

Dat schrijft The Columbus Dispatch. Ondanks dat de prijs van kaas steeds duurder wordt bieden grote, nationale pizzaketens volop goedkope deals aan. Ondertussen geven consumenten nog steeds het liefst zo weinig mogelijk uit.

Maar de kleine, onafhankelijke pizzeria's winnen nu gasten door in te spelen op belangrijke horecatrends: gezond en lokaal geproduceerd. Daarbovenop - of wellicht daardoor - worden steeds vaker bijzondere toppings bedacht.

Sneller inspringen
"Onafhankelijke pizzeria's kunnen niet op prijs concurreren met de ketens", zegt ook restaurantadviseur Bob Welcher. "Maar wat ze wel kunnen is versere ingrediënten bieden, een betere service hebben en een stuk sneller inspringen op trends.”

Dat zou volgens de Amerikaanse krant dan ook dé formule kunnen zijn om te overleven in de hedendaagse, zwaar concurrerende pizzabranche.

Biercombinaties
Zo maakt het bedrijfje Yellow Brick Pizza ongebruikelijke pizza's met streekproducten als toppings. Ook biedt hij deze aan in combinatie met een ambachtelijk bier, waarin het bedrijf een groot assortiment heeft.

Manager Faith Silver: "Mensen lijken de aparte pizza's echt lekker te vinden. En omdat ze heerlijk zijn, niet vanwege de apartheid."

Nieuwe toppings
Het gebruik van nieuwe pizzatoppings is in het afgelopen jaar ook flink gegroeid in de Verenigde Staten. Het gebruik van niet-traditionele ingrediënten zoals avocado, krab, pompoen en aardappel groeide met meer dan 20 procent.

Het gebruik van gepaneerde aubergine en venkel groeide zelfs met ruim 57 procent.

Arbeidsintensief
"Met toppings onderscheid je je", aldus pizzeria-eigenaar Brad Rocco. "We bieden ongeveer 40 toppings en omdat dat erg arbeidsintensief is, doen niet veel andere bedrijven dat. Maar gasten vinden het leuk want je neemt iets gewoons en maakt er iets gastronomisch van.”

Rocco biedt onder andere broccoli, Cajunkippenborst en Philly-steak. Binnenkort komen daar nog gekarameliseerde uien en gerookte paddenstoelen bij.

Glutenvrij
Een Take 'N' Bake-pizzeria richt zich vooral op het gezonde segment. Zo verkoopt de horecazaak op de dinsdag alleen glutenvrije pizza's. Ook experimenteerde het met gezonde maar aparte toppings zoals groene-theebladeren.

"Het veranderde de smaak van de pizza niet echt, maar het voegde wel veel antioxidanten toe", aldus eigenaar Jeff Aufdencamp. "Mensen zijn op zoek naar goede, gezonde pizza's en als lokaal bedrijf kunnen we daar beter op inspelen dan de meeste ketens.

Bron: The Columbus Dispatch.

---
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief Fastservice Entree.
Abonnement Fastservice Entree.