Innovatie

Prof. Grunschnabel winnaar Smaakvol 2009

Pepijn Ornstein van Prof. Grunschnabel Ice Laboratories uit Amsterdam is de winnaar van Smaakvol2009.

Ornstein maakt ijs met smaken van over de hele wereld, zoals rode pepertjes, kokos en basilicum. Het ijs wordt gemaakt van vers fruit of kokosmelk en bevat dus geen dierlijke eiwitten zoals lactose.

Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle - waar de wedstrijd Smaakvol 2009 vrijdag 25 september plaatsvond - gaat het ijs voor mensen met een speciaal dieet in zijn keukens opnemen.

Publieksprijs
Voor de wedstrijd waren er in totaal zes finalisten, afkomstig uit heel Nederland en geselecteerd in regionale voorrondes. De winnaar van de publieksprijs is Kaasmakerij Uitentuis uit Middenbeemster. Hij kreeg 373 van de 1514 internetstemmen.

Kaasmaker Jan Uitentuis: "Wij zijn net zo blij met de publieksprijs als we met de juryprijs zouden zijn. We moeten het toch van onze klanten hebben."

Uitentuis maakt Messeklever kaas volgens een oud recept. Bepaalde verhoudingen tussen zuursel en stremsel en een bepaalde temperatuur zorgen voor een zachte, kleverige kaas.

De wedstrijd
De deelnemers mochten de ochtend voor de uitreiking met hun product aan de slag om het te verwerken in een recept van topkok Jonnie Boer, tevens jurylid. Zo maakte geitenkaasmaakster Magda Scholte een speciale tosti met haar Stroese Dame geitenkaas, groene asperges en hazelnoot.

Ornstein combineerde zijn aardbeienijs met parmezaanse kaas en tomaat. Koolzaadolieproducent Antoon Kleverklamp mocht zijn Brassica olie aanwenden om sliptong in te garen, in combinatie met prei, oester en een saus van citroengras.

Andere finalisten waren Edwin Klaassen met zuurdesembrood, Vianny Vliegen met jams en Ans van Bergen van De Schelfer met zelfgemaakte beantri-ham.

Puur natuur

Boer benadrukte achteraf nog het belang van streekproducten, die vaak lekkerder, verser en met minder voedselkilometers te bereiden zijn dan producten van de wereldmarkt. Smaken haalt hij echter wel van over de hele wereld. "Of het officieel biologisch of ecologisch is maakt me niet uit, maar lekkere producten zijn wel vaak puur natuur."

De wedstrijd om het beste authentieke voedingsproduct werd georganiseerd door Syntens in samenwerking met de Taskforce Multifunctionele Landbouw.


Meld u ook eens aan voor onze
nieuwsbrief.