Innovatie

Reddingsplan Restaurant van de Toekomst

De omzet van het Restaurant van de Toekomst van de WUR valt tegen. Een herpositionering moet soelaas bieden.

Dit meldt Elsevier Voedingsmiddelen Industrie naar aanleiding van een bericht in het laatste nummer van Resource, het huisorgaan van Wageningen UR. De omzet tot nu toe bedraagt de helft van wat was begroot.

"De grote contracten moeten nog komen", aldus business manager Rene Koster. "Als ik eerlijk ben, ligt het tempo laagt. Ik had graag meer projecten dan nu."

Grote spelers
Het zijn volgens Resource vooral de grote spelers, Unilever, Danone en Campina, de vakgroep Humane voeding aan de WUR en het Top Instituut Food en Nutrition (TIFN) die het af laten weten.

Volgens Frans Kok, hoogleraar van de bovengenoemde vakgroep, is hij niet betrokken bij het opzetten van het restaurant. "De managers van het restaurant meenden dat ze het wel wisten."

Kok stelt dat over onderzoek aan het restaurant niet goed is nagedacht. "Er worden gigabytes aan data over keuzegedrag opgeslagen, maar daar gaan geen goede researchvragen aan vooraf."

Gezonde keuze
Volgens de oud-medewerker Harold Bult - nu werkzaam bij Nizo - wil het restaurant te veel. "Kijk maar naar de doelstellingen. Daar staan naast consumentenonderzoek ook psychofysica en zelfs neurologisch onderzoek." Volgens Bult moet het restaurant de helft wegstrepen van haar wensenlijstje en de boer op gaan met competenties waarin het kan uitblinken.

Agrotechnology and Food Sciences Group (AFSG), waarvan het restaurant onderdeel is, lijkt te hebben geluisterd. Het restaurant gaat zich voortaan meer toeleggen op gezonde voedselkeuzes.

Het predikaat Center of Innovative Consumer Studies zal het restaurant laten vallen. Daarnaast zijn er plannen om de sectie Humane voeding bij het Restaurant van de Toekomst te betrekken.