De Vegetariërsbond vindt dat de restaurants nog niet creatief genoeg bezig zijn met aanbod voor (parttime) vegetariërs.
Dat schrijft Metro vandaag. Het aantal mensen dat heel weinig of praktisch geen vlees eet groeit flink, aldus de bond. Gelegenheidsvegetariërs zijn helemaal van nu.
Redenen
"Het heeft ermee te maken dat steeds meer mensen op hun gezondheid letten", aldus directeur Floris de Graad. "En doordat de omvangrijke problemen rondom de productie van vlees steeds meer aandacht krijgen."
Het aantal mensen dat er echt voor kiest om helemaal geen vlees meer te eten, neemt volgens De Graad wel iets toe maar blijf door de jaren heen redelijk stabiel. Het zijn vooral de motieven om minder vlees te eten die veranderen.
Vraagstukken
"Vroeger had je vooral de principiële redenen: vegetariër zijn omdat je tegen het doden van dieren bent. Nu spelen vraagstukken als de wereldvoedselverdeling en de intensieve veehouderij een veel grotere rol."
Vleesminnaars
In Nederland zijn ongeveer 750.000 mensen vegetariër, zo'n vier procent, blijkt uit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) van dit jaar. "Daarnaast heb je een groep die we vleesminnaars noemen. Die vinden dat ze niet echt gegeten hebben zonder een stukje vlees", aldus Erik Bakker, onderzoeker bij het LEI.
"Maar een heel grote en nog vrij onzichtbare groep is de groep die minder vlees eet. Miljoen mensen die er dus bewust mee omgaan, maar waar nog weinig onderzoek naar is gedaan."
Restaurants
Zowel de Vegetariërsbond als Erik Bakker van het LEI doen een beroep op restaurants om creatiever in te spelen op deze groep. Volgens hen doen restaurants nog te weinig om de groep bewuste vleeseters te bedienen.
"Restaurants lopen achter in de creativiteit. Ze doen meer dan voorheen, maar wel te weinig", aldus de bond. Bakker: "Je kunt ook een kleinere portie vlees bieden of een gerecht met vlees duurder maken".
KHN
Koninklijke Horeca Nederland benadrukt dat er wel juist meer aandacht is voor duurzaam koken en voedselverspilling onder restaurants. "Over het vraagstuk rondom de vleesindustrie moeten we met alle partijen nadenken."
Bron: Metro.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Nieuwsbrief Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.

