FairClimateFund uit Utrecht voert momenteel campagne onder alle restaurants in de regio om hen klimaatneutraal te laten ondernemen.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) is niet voor alle restaurants een item. FairClimateFund onderzocht wat de restaurants in de regio momenteel al doen aan mvo. De uitkomsten lopen sterk uiteen.
Uitkomsten
Zo gebruikt 83 procent van de restaurants (nog) geen groene stroom en heeft 55 procent nog gloeilampen. Ongeveer de helft van de restaurants is geheel overgestapt op spaarlampen of led-verlichting en heeft dubbel glas. Van de in totaal 30 restaurants die werden ondervraagd serveerden 6 duurzaam gevangen vis en 12 restaurants serveren biologische vlees.
Niet altijd zijn de redenen vanuit mvo-perspectief. "Dubbelglas is ook goed tegen geluidsoverlast en biologisch vlees smaakt gewoon lekkerder", zegt een horecaondernemer.
Mvo en klimaat
Van de restaurants geeft 65 procent zelf aan maatschappelijk verantwoord te ondernemen. "Uit het onderzoek blijkt dat restaurants nog niet met een structureel mvo-beleid bezig zijn. De ene helft doet bijna niets en de andere helft onderneemt uiteenlopende zaken op gebied van mvo", legt Mattheus Bleijenberg van FairClimateFund uit.
Opmerkelijk is dat 17 procent groene stroom gebruikt terwijl 33 procent van de huishoudens groene stroom afneemt. Het overstappen op groene stroom is relatief eenvoudig, maar de meeste restaurants gaven aan daar nog niet over nagedacht te hebben.
CO2-uitstoot
Geen enkel restaurant wist te noemen wat de CO2-uitstoot of CO2-footprint van het bedrijf was. Wel gaf 31 procent aan daarin geïnteresseerd te zijn. Door de footprint te berekenen krijgt de organisatie inzicht in haar uitstoot en de mogelijkheden om te besparen en te vergroenen. FairClimateFund heeft op haar website een eenvoudige calculator gebouwd om de CO2-uitstoot van bedrijven en evenementen te berekenen. In Utrecht is De Veldkeuken te Amelisweerd het enige restaurant / cateringbedrijf dat 100 procent CO2-neutraal onderneemt.

