Boutiquehotel Sterrenberg in Otterlo heeft de Duurzaamheidsaward 2010 van Quality Lodgins (QL) gewonnen.
Dat werd maandag 7 februari bekendgemaakt tijdens het jaardiner van de hotelketen. Wim Dooge, voorzitter van Ql's raad van advies en van de Hogere Hotelschool Den Haag/Amsterdam, reikte de duurzaamheidsdward uit.
Initiatieven
Dooge roemde de inzet van het gehele Sterrenberg-team op het gebied van duurzaamheid. Uiteraard voldoet Sterrenberg (afbeelding) aan de vereisten van de gouden Green Key: groene stroom, energiebesparingen en afvalscheidingen.
Daarnaast enthousiasmeert het hotel de werknemers tot het realiseren van diverse, duurzame, innovatieve toepassingen. Zo is bijvoorbeeld de wijnklimaatkast aangesloten op een centraal koelsysteem. De vrijgekomen warmte wordt vervolgens gebruikt voor het zwemwater.
Nieuwe leden
Op het jaardiner werden tevens elf nieuwe leden van QL bekendgemaakt. In Nederland zijn dat Bellevue Groothoofd in Dordrecht, De Hoogenweerth Suites in Maastricht, De Kromme Watergang in Hoofdplaat, Hotel MANNA in Nijmegen en Villa de Duinen in Noordwijk.
In België zijn dit The Glorious INN in Antwerpen, Hofke van Bazel in Bazel, Le Sanglier des Ardennes in Durbuy, La Table de Maxime en La Fabrique du Pré Maho in Our en Vous lé Vous in Hasselt.
QL kent nu tachtig deelnemers: vijftig in Nederland, 25 in België en vijf op de Antillen.
QL-gids
Verder werd tijdens het diner de QL-gids 2011 overhandigd aan André Poës, voormalig inspecteur van Michelin en bekend van het Belgische televisieprogramma Mijn Restaurant.
In de QL-gids staan alle tachtig QL-hotels uitvoerig beschreven en is elk hotel in de gids voorzien van een unieke tag. Als deze tag met een smartphone wordt gescand wordt de lezer direct geleid naar de QL-webpagina van het desbetreffende hotel.
De website van QL wordt overigens volledig vernieuwd, voorzien van alle moderne sociale-mediatechnieken en gaat zondag 20 februari online.
Kernwaarden
Ten slotte was Frank Go, hoogleraar Marketing Tourism aan de Rotterdam School of Management, eregast bij het diner. In 2010 onderzocht zijn team de kernwaarden van Quality Lodgings.
Persoonlijk ontvangst, een hoge mate van gastvrijheid, het gebruik maken van regionale ingrediënten en streekgerechten scoorden hoog als kernwaarden.
Samenwerking
Het onderzoek toonde tevens aan dat grensoverschrijdende samenwerking grote kansen biedt voor het delen van kennis en ervaring. Dit door een koppeling van meerdere disciplines uit onverwachte hoek.
Ook is open communicatie tussen producenten en leveranciers, gastheren, chef-koks, sommeliers en de internationale gast belangrijk.
---
Twitter-account Horeca Entree.
Twitter-account Fastservice Entree.
Nieuwsbrief/online editie Horeca Entree.
Horeca Entree-groep LinkedIn.
Facebook-account Horeca Entree.

