Meer dan de helft van het horecapersoneel is niet of onvoldoende door zijn baas ge?ormeerd hoe te handelen als horecagasten het komende rookverbod negeren.
Ook weten velen niet wat zij wel en niet mogen doen tegen rokende gasten. Dit blijkt uit onderzoek dat FNV Horecabond heeft laten uitvoeren door de Stichting Onderzoek Horeca en Recreatie (SOHRC) onder 1335 horecawerknemers. De vakbond roept de werkgevers op hun personeel zo snel mogelijk te informeren en te instrueren over hun rookbeleid om ongewenste situaties tegen te gaan.
FNV vraagt aan de vooravond van het rookverbod aandacht voor het feit dat horecawerkgevers hun personeel niet goed ge?ormeerd hebben over het komend rookverbod. Bovendien weten veel werknemers niet hoe zij moeten ?kunnen optreden bij overtreding van dit verbod. Ging de publieke discussie de afgelopen weken continu over de, niet onbelangrijke, economische aspecten en gevolgen van het rookverbod, de vakbond vindt dat het nu tijd is om de personele aspecten te belichten.
Volgens de vakbond is het van groot belang dat horecawerknemers duidelijk worden ge?trueerd hoe zij het beste kunnen omgaan met gasten die toch roken. De werknemers zijn immers degene die overtredingen van het rookverbod constateren en gasten hierop moeten aanspreken. Wanneer het voor hen niet honderd procent duidelijk is wie welke stappen mag zetten, ontstaat er ruimte voor discussie en dat is geen gewenste situatie. Uit het SOHRC-onderzoek blijkt dat veertig procent van het personeel wil dat horecawerknemers getraind worden in omgang met mensen die toch willen roken.
Op de vraag hoe men denkt de gast te laten stoppen met roken, antwoordt meer dan de helft dat dat lukt door de manager erbij te halen. 31 procent denkt dat dit lukt door de gast uit de zaak te verwijderen.

