Leveranciers

Oprichting Gastronomy Group een feit

Een aantal organisaties tekent vandaag voor de Gastronomy Group, die gastronomie op een hoger peil moet brengen.

De Gastronomy Group is opgericht omdat de gastronomie de laatste jaren een grote vlucht heeft genomen en gasten een toenemende belangstelling hebben voor bijzonder culinaire en gastronomische ontwikkelingen. De initiatoren zijn: Wageningen UR, Rijn IJssel Vakschool Wageningen, Hoge Hotelschool Maastricht, Foodstep, de Academie voor Gastronomie, Food & Nutrition Delta, Food Valley en Koninklijk Horeca Nederland.


Visie
De Gastronomy Group heeft als visie dat gastronomie nationaal en internationaal op een hoger peil gebracht kan worden. De groep wil dat bereiken door het versterken van de maatschappelijke aandacht voor het maken van bewuste keuzes in smaakvolle, gezonde en veilige voeding in relatie tot levensstijl.


Daarvoor is kennisontwikkeling en -benutting onmisbaar. Deze moet worden versterkt door het stimuleren van interactie tussen ondernemers en medewerkers, overheid, maatschappelijke organisaties, onderzoek- en onderwijsinstellingen. Wageningen UR noemt dat co-innovatie. De Gastronomy Group wil gezamenlijk onderzoek en onderwijs programmeren. Doorstroming van de ontwikkelde kennis naar ondernemers en burgers is daarbij van het allergrootst belang.


Initiatieven
Zo is Wageningen UR bezig met het opzetten van een Master of Science programma op het gebied van gastronomie. Om daarvoor aansluiting te krijgen in het hbo worden onderwijsmodules ontwikkeld. Sowieso staat het verbeteren van de doorstroom tussen mbo, hbo en wo op de agenda. De specialisatie Gastronomie moet al in het cursusjaar 2009-2010 van start gaan. Ook wordt gewerkt aan een cursus Science for Creative Cooks die in 2009 van start gaat. Op het terrein van de relatie voeding en gezondheid staan lezingen en workshops op stapel voor diabetes- en coeliakie –pati?en.


De Gastronomy Group en haar activiteiten staan open voor deelname van andere partijen die ge?eresseerd zijn in het versterken van gastronomie nationaal en internationaal.


De ondertekening vindt plaats voorafgaand aan het Wageningse festival Food4You.