Doordat de economische groei afneemt, zullen minder mensen dit jaar een eigen bedrijf beginnen dan in 2008. Daarbij moeten startende horecaondernemers harder buffelen dan ondernemers in andere sectoren.
Dit blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau. Van alle startende ondernemingen overleeft circa 85 procent het eerste jaar. Starters in de sectoren industrie, bouwnijverheid en dienstverlening hebben gemiddeld een grotere kans op succes en een langer bestaan dan starters in de horeca, groothandel, detailhandel, transport en communicatie.
Niet gunstig
Bovendien is de huidige markt voor starters in de industrie, transport & opslag en horeca niet gunstig omdat in deze sectoren de omzet sterk terugloopt. De sector en de timing zijn dus belangrijk voor de kans op succes.
Positief
Toch beziet Henk Renkema, directeur Marketing Zakelijk van de ING, het ook van de positieve kant. "Wij verwachten dat er nog veel mensen dit jaar een eigen bedrijf beginnen. We zien de laatste jaren een toename van het enthousiasme voor een eigen zaak en we denken dat deze energie ook in 2009 blijft bestaan, ondanks de tegenvallende economie."
Succesfactoren
Er is een aantal dingen, naast de timing, dat de kans op succes vergroot. Zo helpt een goed doordacht businessplan met duidelijke doelstellingen én een volledige inzet van de ondernemer. Ook blijkt dat hoogopgeleide mannen tot 45 jaar het relatief beter doen. Verder zijn ervaring in de sector, het hebben van een eigen netwerk van potentiële klanten en ondernemerservaring belangrijke randvoorwaarden. Ook ondernemers die in teamverband starten en voldoende eigen vermogen inbrengen vergroten hun kans van slagen.

