Leveranciers

Turbo-opleiding kok en gastheer of -vrouw

De Academie voor Gastronomie initieert een nieuwe opleiding voor koks en gastheren/-vrouwen.

De gast van vandaag is kritischer dan voorheen. Goed opgeleide medewerkers in de keuken en bediening zijn meer dan ooit nodig. De Academie voor Gastronomie initieert daarom een nieuwe opleiding voor koks en gastheren/-vrouwen.

Beter voorbereid
In de opleiding moet weer meer aandacht komen voor het echte vak. Koks en gastheren moeten beter worden voorbereid op de eisen die deze tijd stelt. In essentie komt het erop neer dat de koks en gastheren/-vrouwen meer moeten weten van smaak, smaakcombinaties, ingrediënten, bereidingstechnieken en smaakbeleving in brede zin. Een groot deel van de noodzakelijke kennis overlapt voor beide beroepsgroepen. Koks en gastheren/-vrouwen kunnen heel goed samen in de klas.

Eén jaar
Sinds 1991 zijn veel initiatieven op het gebied van smaak en wijn-spijs door de Academie geïnitieerd. In 2003 heeft de Academie in samenwerking met vier ROC’s de opleiding Aankomend Gastronoom opgezet en daar ook het lesmateriaal voor geschreven. Deze vormt nu de basis voor de opzet van nieuwe turbo-opleiding voor koks en gastheren/-vrouwen die zich in een jaar willen ontwikkelen op niveau 3.

Doelgroep
Deze nieuwe mogelijkheid is vooral geschikt voor horecamedewerkers die al wat ouder zijn. Ze hebben ooit een ROC-opleiding op niveau 2 afgerond en werken nu in een gastronomisch horecabedrijf. Ze merken in de praktijk kennis tekort te komen en willen snel en doelgericht hun kennis bijspijkeren om verder carrière te maken. De opleiding is gebaseerd op het principe van het leerlingstelsel: 1 dag naar school en 4 dagen praktijk. Wekelijks zijn er opdrachten die in de praktijk uitgewerkt moeten worden. Er is dus een intensieve relatie tussen het praktijk- en theoriegedeelte van de opleiding.

Docenten
De turbo-opleiding staat onder leiding van Theus de Kok, SVH meesterkok. Theus is sinds 1974 werkzaam bij Hotel Gastronomique De Echoput. Hij was lang chef de cuisine werkt de laatste jaren in het restaurant om de gasten te adviseren en de gerechten uit te leggen. De andere docenten zijn onder anderen Edwin Raben en Nel Minkjan. Zij zijn vooral betrokken bij de lessen over wijn en gastheerschap.

Toekomstperspectief
Na het behalen van het diploma kunnen de gastheren doorgroeien naar sommelier/maître met de opleiding Gastronoom/sommelier. De koks kunnen een niveau 4 opleiding gaan volgen die op diverse plaatsen in Nederland wordt aangeboden, vaak onder auspiciën van een bekende voormalig chef-kok (zoals Cas Spijkers of Cees Helder).


Meld u ook eens aan voor onze
nieuwsbrief.